2019 meddelande IKEA att de skulle börja sälja en plastkasse i regnbågsfärger. Först kritiserades heminredningsjätten för Pinkwashing och flera oroliga röster höjdes på deras Facebook-sida där de frågade sig för vem kassen såldes.

Men de kritiska rösterna tystnade när IKEA gick ut med att överskottet från regnbågskassen skulle gå till UNHCR och deras arbete för att skydda hbtqi-flyktingar.

Från och med igår är den regnbågsfärgade-kassen STORSTOMMA återigen ute till försäljning i varuhus runt om i landet, och för fjärde året i rad ska pengar från försäljningen gå till att stötta hbtqi-flyktingar genom UNHCR.

– Hbtqi-personer över hela världen utsätts dagligen för diskriminering, våld och hot; många har inget annat val än att fly och även på flykt fortsätter utsattheten. Vi är väldigt tacksamma och glada över att bidraget från regnbågskassen går till UNHCR:s arbete för att skydda hbtqi-flyktingar. Det här stödet är otroligt viktigt, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Nytt för i år är att även RFSL:s verksamhet Newcomers få del av pengarna. Ett välkomnat bidrag enligt förbundsordföranden Trifa Shakely.

– Nyanlända hbtqi-personer kommer till Sverige med svåra erfarenheter av förtryck. Samtidigt är samhällets kunskap låg och stödet brister. Därför är det oerhört betydelsefullt att IKEA nu vill stötta det livsviktiga arbetet inom RFSL Newcomers mötesplatser. Tack vare samarbetet om regnbågskassen kommer nyanlända hbtqi-personer ges en ökad gemenskap och stärkas i sina mänskliga rättigheter, säger Shakely.