Enligt det europeiska smittkyddsorganet ECDC har minst 321 personer i Europa smittats med den ovanliga sjukdomen apkoppor. Globalt är antalet bekräftat smittade uppe i 557 fall enligt WHO (där endemiska länder i Afrika är borträknade).

I Sverige har hittills fyra personer bekräftats smittade, två i region Stockholm, en i Västra Götaland och en hemmahörande i Skåne.

Flest antal bekräftat smittade finns nu i Storbritannien där landets hälsomyndighet UKHSA gått ut med varningar till män som har sex med män (MSM) att vara extra vaksamma på symtom eftersom en majoritet av de upptäckta fallen varit homo- och bisexuella män.

Igår släppte UKHSA siffror på hur många av de bekräftade fallen mellan 6 och 30 maj i England som själva uppgett att de tillhör gruppen MSM. Av 153 fall var 111 homo- och bisexuella män. 87 procent är i åldersgruppen 20 till 49 år och 86 procent bor i London.

Vidare skriver UKHSA att 34 av fallen har varit i andra Europeiska länder inom 21 dagar innan de första symtomen kom och att smittspårning har identifierat kopplingar till gaybarer, bastuklubbar och användande av dejtingappar i Storbritannien och utomlands.

Hbtq-organisationer i Europa har varnat för att rapportering av apkoppsviruset kan leda till stigmatisering av homo- och bisexuella män då myndigheter i både Storbritannien, Tyskland och Spanien går ut med information med stort fokus på den gruppen, trots att apkoppor är en sjukdom som vem som helst kan smittas av. Vilket UKHSA också poängterar i samband med släppet av den senaste statistiken.

– Apkoppor kan smitta vem som helst men vi vet att många av de senaste bekräftade fallen är bland män som har sex med män, varav många bor eller har koppling till London. Vi påminner alla om de vanligaste symtomen på apkoppor men speciellt till homo- och bisexuella män. Som vid alla nya utbrott av sjukdom är risken för stigmatisering stor. Därför arbetar vi tillsammans med sjukvården, mottagningar för sexuell hälsa och med frivilliga community-organisationer i London för att sprida korrekt information om apkoppor speciellt riktade till personer och grupper som löper högre risk att smittas, säger Kevin Fenton som är regional folkhälsochef i London.

I tisdags släppte WHOs europachef Hans Kluge ett uttalande där han berömmer homo-och bisexuella män för hur de hanterar utbrottet av apkoppor i Europa och skriver att de är en grupp med hög medvetenhet som tar snabba åtgärder när det kommer till sin egen och communityts sexuella hälsa.

– Baserat på de inrapporterade fall vi har idag så sprids utbrottet genom sociala nätverk med stor koppling till sexuella aktiviteter, primärt bland män som har sex med män. Många – men inte alla – rapporterar flyktiga och/eller flera sexuella partners, ibland kopplade till events eller fester. Vi måste komma ihåg att apkoppor är ett virus som kan infektera vem som helst och är inte specifikt för en grupp. Det homo- och bisexuella communityt har en hög medvetenhet och söker snabbt vård när det kommer till sin egen och communitys sexuella hälsa. Vi borde applådera dem för deras snabba larm till sjukvården.