Med den socialt inflytelserika serbisk-ortodoxa biskopen Nikanor i spetsen protesterade tusentals konservativt religiösa mot Europride och ”vanhelgandet” av Serbien.

I ett tal till folket hyllade biskop Nikanor presidentens besked att ställa in årets Europride som han menade skulle ”skända landet, kyrkan och familjen”. Han varnade också regeringen att ”de troende är redo att inta gatorna för att stoppa de som vill förstöra serbiska värderingar”.

Vidare refererade biskopen till regnbågscommunityt som en ”abnormalitet” vilket Serbien borde handskas med på samma sätt som Rysslands president Putin. En person som biskop Nikanor för övrigt kallade för ”jordens Tsar”.

Högaktandet av Vladimir Putin var också tydligt förekommande bland folket som deltog i protesterna där flera höll upp plakat med bilder på Putin.

Det var i lördags som Serbiens president Aleksandar Vučić sa att Europride i september ställs in på grund av hot från högerextrema. Ett uttalande som Pride-arrangörerna själva dock slår bort. Enligt Europride ska festivalen hållas som planerat och på deras hemsida skriver de att ett förbud mot evenemanget vore ett brott mot europeisk lag.

Europride är planerat att äga rum den 12-18 september.