Magdalena Andersson (S) har erkänt sig besegrad och lämnar idag in sin avskedsansökan till talmannen som med all sannolikhet kommer ge Moderaternas Ulf Kristersson uppdraget att bilda regering och därmed har ännu en svensk valrörelse kommit och gått. Valrörelse har beskrivits som ”den smutsigaste någonsin”, en beskrivning som förbundsordförandena för de politiska hbtq-förbunden till höger verkar skriva under på.

QX ringde upp Carl Otto Engberg från HBT-Liberaler, Magnus Kolsjö från Öppna Kristdemokrater och Kim Nilsson från Öppna Moderater för att prata valrörelse, stundande hbtqi-politik och regnbågsrörelsens SD-rädsla.

Magnus Kolsjö, Öppna Kristdemokrater

Magnus Kolsjö, förbundsordförande för Öppna Kristdemokrater

”Det är ju otroligt roligt att högerblocket vann. Vi har jobbat för det här under en lång tid, och visst hade jag gärna sett att Kristdemokraterna fick några röster till. Men när man vinner regeringsmakten blir det ett stort plåster på såren”

Vad är dina tankar om valrörelsen? 

– Jag har varit frustrerad över det höga tonläget framför allt från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Man har grävt onödiga skyttegravar som jag tror kommer vara svåra att skyffla över. Nu ska landet styras och man måste kunna samtala.

Är det något speciellt utspel som du syftar på? 

Den senaste artikeln i QX Opinion som HBT-Socialdemoktarer skrev. Det är klart att när man inte bara angriper politiken utan personers hederlighet och ägnar sig åt brunsmetning av olika slag, då är det något annat.

Är inte politiker vana vid det? 

– Nej man brukar angripa politiken men inte personers trovärdighet. Att påstå att personer inte vill väl, att vi skulle vilja föra in Sverige i ett fascistiskt mörker, något liknande har vi inte sett inom svensk politiken förens.

Vilken hbtqi-förändring kommer vi se först om Ulf Kristersson lyckas bilda regering tror du?

– Alla förändringar kräver ju utredningsarbete så det som kommer först är det som har ett pågående utredningsarbete. Och just nu finns det utredningar som pågår inom föräldrabalken, om hävanderegler. I heterosexuella relationer kan man genom ett dna-test bevisa att man inte är biologisk förälder till ett barn och därefter häva sina plikter som förälder. Men i fall vid assisterad befruktning är det ju bara ett papper som man behöver ifrågasätta, vilket är ett för enkelt sätt att häva sin plikt.

Det låter som en ganska osexig reform som kommer först då. 

– Ja det är en jätteteknisk och osexig reform men den kommer öka tryggheten för barn i regnbågsfamiljer.

– Jag tror också att det kan komma någonting ganska snabbt kring omvändelseterapi.

Många inom regnbågsrörelsen uttrycker oro över att SD har ett större inflytande än någonsin förut. Har du förståelse för den rädslan? 

– Lagar stiftas i riksdagen och i riksdagen finns det en bred majoritet för att få hbtqi-reformer att genomföras.

– Sen är det väldigt få som faktiskt har pratat med SD om praktiska och konkreta hbtq+reformer. Hävandereglerna är en väldigt teknisk reform, jag har svårt att se att SD skulle vara emot det. Det handlar om att sätta sig ner och prata och inte bara ta fram den bruna målarfärgen och springa iväg.

Jimmie Åkesson ville inte prata hbtqi-frågor med oss på QX under partiledarufrågningen inför valet. Men du kanske menar att SD pratar hbtqi med andra politiker? 

– Jag gissar att om han inte kände sig schysst behandlad förra gången så ville han inte ställa upp igen. Förtroende tar jättelång tid att bygga upp och det går jättesnabbt att rasera. Det gäller alla relationer.

SD har ju som bekant röstat emot i stort sett alla hbtqi-reformer. Kommer ni kunna driva den hbtqi-politik som ni lovade i QX Opinion med SD vid bordet?

– Det som sagts i valet är att målet är att bilda en borgerlig regering med borgerliga partier som samarbetar på ett respektfullt sätt med SD i riksdagen. Lägger vi fram hbtqi-reformer som inte får stöd av SD så får vi stöd av andra riksdagspartier.

Carl Otto Engberg, HBT-Liberaler

Carl Otto Engberg, förbundsordförande för HBT-Liberaler

”Det är otroligt glädjande att Liberalerna, det parti som stått bakom samtliga hbtqi-reformer de senaste åren finns kvar i riksdagen, vi har varit uträknade och det är fantastiskt att vi nu fick det stöd vi behövde”

Hur upplevde du valrörelsen? 

– Det har funnits en naturlig diskussion där det finns en oro inom hbtqi-communityt när det gäller SD:s syn på hbtqi-frågor och hbtqi-personer. Det är en oro som vi i HBT-Liberaler också delar.

– Bortsett från det har det varit ett ganska högt tonläge mot oss liberaler där sossarna har attackerat oss på ett sätt som har känts ovärdigt. Det har varit som att regnbågen bara ska få vara röd.

Vilken hbtqi-förändring kommer vi se först om Ulf Kristersson lyckas bilda regering tror du?

– Jag kan bara utgå från det som är våra prioriteringar. Och det skulle vara att ett förbud mot omvändelseterapi ska komma på plats omgående och att vi till dess stryper bidragen till de samfund som håller på med de här häxkonsterna. Sen tycker jag vi ska utreda hur hedersförtrycket ser ut mot hbtqi-personer mer i detalj och eventuellt också titta på om det behövs fler skyddade boenden för hbtqi-personer. Högersidan gav mer pengar till hiv-prevention i den budget som drevs igenom i slutet av förra mandatperioden så i den frågan tror jag att det fortsatt finns goda chanser. Sen brinner jag väldig starkt för barnens rättigheter, att de barn som föds in i regnbågsfamiljer ska få lika rättigheter som andra barn. De är samma frågor som vi drivit i valrörelsen.

Liberalerna har ju blivit ganska sågade av regnbågsprofiler under valrörelsen för att ha tagit sällskap med SD:s sida. Kommentar på det?

– Regnbågsprofiler är en sak. Vi finns inte till för kändisars skull – vi finns till för den transperson som vill få sin frihet fullt ut eller den hbtqi-person som utsätts för hedersförtryck. Men det har faktiskt även kommit från RFSL som är den organiserade civilsamhällesorganisationen för våra frågor och som ju ska finnas till för alla hbtqi-personer och vara partipolitiskt obundna. Jag tycker att RFSL har passerat en gräns vid något tillfälle under denna valrörelse där man har en fullt berättigad oro mot SD som vi delar men där man med sin retorik mot alla som inte röstar rött spätt på polariseringen i communityt.

– Sen har Jonas Gardell haft åsikter om att Liberalerna hade regnbågsflaggor på valvakan. Gardell är kanske den ojämförbart största profilen när det gäller engagemang för hbtqi-frågor och jag personligen har följt allt som han gjort, hans engagemang har betytt mycket för mig men desto mer för generationer av svenska hbtqi-personer. När han talar lyssnar regnbågs-Sverige. Men när han väljer att brunsmeta och måla ut halva Sveriges befolkning som homofober har vi ett problem. Var är Gardells kritiska text mot S för att stötta den transperson som väntat i 14 år på en ny translag? Var är Gardells kulturtexter om det homofientliga nya partiet Nyans?

Har du förståelse för de i regnbågsrörelsen som uttrycker oro över att SD nu får större inflytande än någonsin förut?

– Ja. Jag delar den. De har röstat emot varje hbtqi-reform i vårt nationella parlament och det syns också i Europaparlamentet hur de röstar emot progressiva förslag som är jätteviktiga. Det är inte konstigare än så att det blir upp till bevis.

Upp till bevis för Liberalerna?

– Ja för oss också. Vi kommer ju inte att sluta driva hbtqi-frågor för att vår partiledare sitter vid samma bord som en sverigedemokrat. Jag konstaterar att vårt parti valde den väg som de gjorde. Mitt fokus från HBT-liberalers sida är att vi nu ska försöka få igenom så mycket hbtqi-poltiik som möjligt. Vi har gått till val på en liberal borgerlig regering och inte en högerkonservativ regering. Sverige behöver en liberal minister med ansvar för hbtqi-frågorna.

Kim Nilsson, Öppna Moderater

Kim Nilsson, förbundsordförande Öppna Moderater.

”Det var ju extremt spännande och jämt, och det är klart att vi är väldigt glada och hoppfulla att vi får möjlighet att bilda regering”

Vad tyckte du om valrörelsen? 

– Den har varit en polariserande, tuff och hård ton många gånger. Det är inte så som jag uppskattar att jobba. Jag vill gärna hitta samsyn i de frågor som faktiskt enar. Alla som engagerar sig politiskt har ett driv att göra något positivt för Sverige och vi som engagerar oss i hbtq-politik vill göra något positivt i hbtq-frågor. I mångt och mycket är vi faktiskt inte så långt ifrån varandra vilket vi borde se som en styrka.

Vilken hbtqi-förändring kommer vi se först om Ulf Kristersson lyckas bilda regering tror du?

– Jag tror att vi definitivt kommer att ske något runt konverteringsterapi. Det är en fråga som vi tar på stort allvar och det verkar finnas ett brett stöd för det i riksdagen, så det tror jag absolut kommer att komma ganska snabbt.

Har du förståelse för de i regnbågsrörelsen som uttrycker oro över att SD nu har större inflytande än någonsin förut?

– Jag ser det såhär: Vi kommer att bilda ett borgerlig regering med partier som kan samarbeta. När det gäller hbtq-frågor så är det något som kommer att ligga på riksdagens bord i mångt och mycket. Det är frågor som kommer att behandlas brett och då får alla partier visa var de står.

Så du förstår inte oron? 

– Jag förstår att folk är oroade. Men det demokratiska systemet fungerar som så att riksdagen är en extremt viktig beslutsfattare i väldigt många frågor. Det finns alltså fyra partier till som ska lägga sina röster och visa vilken väg vi ska gå i de här frågorna. I sakfrågor så tycker vi ju många gånger likadant så det skulle vara konstigt om de inte håller med oss om förslagen bara för att de kommer från en borgerlig regering.

SD har ju som bekant röstat emot i stort sett alla hbtqi-reformer. Kommer det gå att driva den hbtqi-politik som Öppna Moderater vill med SD vid bordet?

– Jag ser inte ett problem. Det är upp till riksdagen att avgöra om vår hbtq-politik som ska föras i Sveriges. Vi har fullt förtroende för Ulf när det handlar om sakfrågor, att förhandla och hitta majoritet.

– Det som behövs nu är att visa handlingskraft så att de som är oroliga kan känna sig trygga till nästa val. Det hjälper inte att spä på oron innan en ny regering ens är på plats. Samtalsklimatet mår inte bättre av att den polarisering vi ser just nu.