När det gäller Sverigedemokraternas politik på hbtq+området räcker det att konstatera att de konsekvent motarbetar hbtq+rättigheter på alla plan. Däremot måste vi prata om partierna som utgör det högerkonservativa blocket, och deras hbtq+organisationer. Öppna Moderater, Öppna Kristdemokrater och HBT-Liberaler låter sina moderpartiers samarbete med SD gå oemotsagt i den offentliga debatten.

Nu senast skrev Sverigedemokraterna i sitt 30-punktsprogram Lägst invandring i Europa att asylskäl som “asylsökanden själv skapat efter att ha lämnat ursprungslandet” inte längre ska ge rätt till skydd. Som exempel menar man personer som konverterat (tillerkänner sig en annan religion än tidigare), eller kommit ut som hbtq+person. De skriver att “det ska vara omöjligt att ge asyl till den som skapat sina asylskäl”. Liberalernas svar kommer från partiledaren Johan Pehrson; Sverigedemokraterna kan lita på dem.

Jimmie Åkesson berättade under presentationen av partiets program att Sverigedemokraternas krav är något som Moderaterna och Kristdemokraterna är överens om och något han utgår från att även Liberalerna ställer sig bakom. Sedan dess har Ulf Kristersson, Johan Pehrson och Ebba Busch ‘tagit avstånd’ från förslaget, och menar att hbtq+personer har rätt att få skydd. De har inte specificerat hur det går ihop med Sverigedemokraternas krav eller hur deras samarbete ska se ut. De har inte tagit avstånd från Sverigedemokraterna på något sätt. Det är opålitligt, och oseriöst. Väljarna förtjänar att veta vart partierna står i en så fundamentalt viktig fråga – mitt under brinnande valrörelse.

Ett annat exempel på detta fördjupade samarbete är den gemensamma kampanjbussen “Ny Energi för Sverige”. Där turnerar M, KD, L och SD’s energipolitiska talespersonerna tillsammans. Det är anmärkningsvärt att Liberalerna och Moderaterna, som tidigare stått för sunda värderingar och mänskliga rättigheter, allierar sig med krafter som vill vrida tillbaka tiden för troende, hbtq+personer och kvinnor. I en desperation efter regeringsmakt kan vi förstå ett sådant val. Sverigedemokraterna har nosat moderaterna i ryggen längre, och den gamla alliansen har stått på avbytarbänken i 8 år. Men att inte ens partiernas hbtq+organisationer höjer rösten kan vi inte förstå.

I onsdags kom Öppna Kristdemokrater ut en gång för alla som hbtq+fientliga i en text där mycket skaver. Det mest uppenbara är hur Öppna-KD konsekvent vägrar inkludera det vedertagna queerbegreppet. Det har de gemensamt med ett annat parti; Sverigedemokraterna. Hur ska hbtq+personer i någon ålder kunna känna sig trygga i ett värdekonservativt högerblock som inte ens erkänner att alla hbtq+personer finns? Det är ett populistiskt hån att försöka locka med surrogatmödraskap för att täcka upp för alla “NEJ” KD sagt till att förbättra livet för hbtq+personer. Hur KD, som styr över sjukvården för 8 av 10 svenskar, inte förbättrat transvården. Asylrätten; i Kristdemokraternas regeringsunderlag finns ett krav på att den som kommer ut i Sverige ska skickas till döden. KD samlar en bråkdel av de röster som SD samlar, hbtq+frågor är inte KD’s kärnfråga. Inte för en sekund kan de få oss att tro att KD kommer slåss för hbtq+personer när förhandlingarna väl börjar.

Öppna Moderater, Öppna Kristdemokrater och HBT-Liberaler verkar inte ha någon egen vilja längre. Vi frågar oss – varför går hbtq+organisationer till val på att stötta Sverigedemokraterna? Vad kommer era fina ord vara värda när SD riskerar bli det största partiet i det högerkonservativa blocket? Hur många av våra rättigheter är ni beredda att förhandla bort för att få regeringsmakten? Vi har under mandatperioden fått många slag i luften på att vi inte genomför några hbtq+reformer, nu senast i könstillhörighetsfrågan. Men ärligt talat, tror ni att SD kommer att värna våra rättigheter, när de inte en enda gång gjort det hittills? För alla hbtq+personers skull, vill ni verkligen att era moderpartier vinner valet?

Det är tydligt att en regering ledd av Magdalena Andersson är garanten för att Sverige ska fortsätta att stå upp för hbtq+rättigheter. Har du redan förtidsröstat på Liberalerna, Moderaterna eller Kristdemokraterna? Du kan ångra dig och rösta på nytt i din vallokal på valdagen!

HBT-Socialdemokraters arbetsutskott