Hej partiledare,
För några veckor sedan stod många av er på Stockholm Prides scen för valrörelsens första partiledardebatt. Ni svarade på våra frågor, vi förmedlade vår oro inför valet, ni lovade oss mycket, vi lovade er att minnas. Vad som känts som en lång valrörelse och mandatperiod lider mot sitt slut.

 

Sverige står och stampar. Det krävs reformer för att regnbågsfamiljer äntligen ska behandlas som alla andra familjer. För att transpersoner ska få tillgång till självbestämmande. För att omvändelseförsök av hbtqi-personer ska bestraffas, istället för att belönas med statliga bidrag. Under valrörelsen har vi hört löften om hbtqi-reformer från sju partier. Om Sverige ska vara ett land i framkant, som vi en gång varit, är det handling som räknas. Inte ord.

Rättigheter tar lång tid att bygga upp, men de kan också rivas ned snabbt. Det har vi sett under sommaren. Ett terrordåd mot Oslo Pride. En ny translag läggs fram som medvetet ger transpersoner sämre rättigheter i Sverige än i många andra europeiska länder. I ett scenario efter valet, kan ett samarbete formas där Sverigedemokraterna blir centrala. Ett parti som aldrig röstat för någon hbtqi-reform av betydelse, och som ifrågasätter hbtqi-personers asylrätt i grunden. Ett parti vars politik ofta är rasistiskt präglad. Vars kandidater alltför ofta har kopplingar till högerextremism.

Det är alarmerande. Vi vill därför rikta fyra krav för mandatperioden till er partiledare:

• Förbjud omvändelseförsök av hbtqi-personer.

• Inför en ny translag som stärker transpersoners egenmakt.

• Bygg en familjepolitik där alla familjer räknas och får samma skydd.

• Kompromissa aldrig om mänskliga rättigheter.

Den här valrörelsen har känts lång. Människor i Sverige har utmålats som problem. Förslagen och utspelen har varit som tusen små projektiler, och de har träffat vissa av oss extra hårt.
Partiledare, vi vänder oss till er, för att ni bär ett stort ansvar. Ta det ansvaret i de politiska förslag ni lägger och i den retorik ni använder. Visa både i ord och handling att ni vill ha ett samhälle där ingen lämnas utanför. Och viktigast av allt: låt aldrig våra mänskliga rättigheter vara en bricka på förhandlingsbordet.