Valnattens siffror 2022 visade att Sverigedemokraterna gjort ännu ett bra val och ser ut, när ca 5500 av 6578 valdistrikt räknats att bli det näst största partiet i Sverige.

SvTs vallokalsundersökningar pekar på att Sverigedemokraternas framgång förklaras av att tidigare moderata väljare denna gång valt att byta parti.

Stämningen var på topp på Elite Hotells anläggning Marina Tower i Saltsjöqvarn, Nacka, där Sverigedemokraterna höll sin valvaka.

Partiet som i RFSLs valundersökning placerade sig tydligt sist baserat på hur de under förra valperioden har röstat i frågor som rör hbtq-personer och som i valkampens slutskede gjorde ett utspel för att försvåra för hbtq-personer att söka asyl i Sverige såg på söndagskvällen ut att landa på över 20% av rösterna.

Såväl Liberalerna som Miljöpartiet, som i opinionsundersökningarna legat nära 4%-spärrar, klarar sig kvar i riksdagen. Miljöpartiet ser ut att dessutom öka jämfört med valet 2018.

Vänsterpartiet och Centerpartiet tappar, där det på valnatten ser ut som att de senare backat i mindre orter där samtidigt Sverigedemokraterna ökat tydligt.

Även Liberalerna , Moderaterna och Kristdemokraterna tappar jämfört med valet 2018, medan Socialdemokraterna ser ut att öka och komma över 30%.

Fram till midnatt var de preliminära resultaten för de två regeringsalternativen så jämna att varken Magdalena Andersson (s) eller Ulf Kristersson (m) säkert kunde utropa sig som segrare.