På söndag är det dags att gå till valurnorna igen. Varje val känns som ett ödesval, men detta kan faktiskt på riktigt vara det. Det är första gången som andra partier har släppt in Sverigedemokraterna i värmen och kanske till och med i regeringen. Det vore verkligen inte bra nyheter för Sveriges hbtqi-personer. Samtidigt driver nu Liberalerna en kampanj där de slår sig för bröstet och låtsas vara Sveriges bästa parti för hbtqi-personer. Det ekar tomt i ljuset av att de vill ge makt åt ett parti som vill hala regnbågsflaggor, stoppa könsbekräftande vård för transpersoner under 25 år, stoppa bidrag till hbtqi-organisationer och Pride-firanden, och systematiskt avvisa hbtqi-asylsökanden till länder där de riskerar dödsstraff. Det går inte ihop.

Vi förstår att du som funderar på att rösta på Liberalerna kanske inte i första hand vänder dig till Vänsterpartiet i stället, men vi vill ändå att du funderar på ditt val, för det är viktigt. Dagen då Liberalerna övergav sin röda linje gentemot SD borde ha varit dagen då alla hbtqi-personer vände ryggen mot L och blickade vänsterut.

Förutom att de väljer att samarbeta med ett rent hbtqi-fientligt parti stämmer det inte att de är det bästa partiet i hbtqi-frågor.

Enligt RFSL:s undersökning inför detta val är det Vänsterpartiet och Miljöpartiet som är de bästa partierna i hbtqi-frågor, inte Liberalerna. De kommer först på fjärde plats, efter Centerpartiet som tar sig in på en tredje plats. I den undersökningen har RFSL dels undersökt vad partierna tycker i olika frågor, dels hur partierna har agerat i riksdagen under den senaste mandatperioden.

Både historiskt och i nutid ligger Liberalerna efter i strävan för hbtqi-personers rättigheter. 10 av 31 folkpartistiska ledamöter i riksdagen röstade nej till partnerskapslagen. Regeringen (i vilken Folkpartiet var med) misslyckades med att lägga fram en könsneutral äktenskapslagstiftning, för att KD satt i Socialdepartementet och hindrade det, och frågan fick i stället tas via riksdagen.

Vänsterpartiet, back in the days, var det enda partiet som i riksdagen drev frågan om att ta bort sjukdomsklassningen av homosexualitet. Liberalerna har tyvärr inte mycket att skryta med här och de lyckades inte driva igenom många reformer medan de satt i regeringen under Alliansens åtta år vid makten. Nu verkar de tro att den enskilt viktigaste hbtqi-frågan är den om surrogatmödraskap, trots att vi vet att asylsökande hbtqi-personer skickas tillbaka till döden, att transpersoner måste uppsöka vård för att ändra sitt juridiska kön och att många unga hbtqi-personer kämpar med sin psykiska hälsa.

Om vi får en plats i regeringen efter söndag kommer vi att driva frågan om en human asylpolitik, en ny könstillhörighetslag, en stor satsning på hbtqi-ungdomars psykiska hälsa, en utredning om ett tredje juridiskt kön och fler än två vårdnadshavare. Vi kommer dessutom aldrig ge makt till ett hbtqi-fientligt och rasistiskt parti. Det lovar vi. Så rösta smart för din och för allas skull.