Distriktsläkaren Christian Abi-Khalil är 36 år och bor i Uppsala sedan två år tillbaka. Han är gay och tycker att det är trist att staden inte erbjuder några mötesplatser som barer eller caféer för regnbågspersoner.

– Det finns inte en endaste regnbågsflagga här i staden och det är totalt dött när det kommer till gayställen, säger han.

Kanske är det också därför som herrarnas relaxavdelning på Fyrishovsbadet, som har 16-årsgräns, fungerar som en träffpunkt för män som gillar män. Men enligt Christians erfarenheter verkar bögarna i relaxen vara ett oönskat inslag för både personal och badgäster.

– Jag har blivit trakasserad och upplevt homofobi från både besökare och personal när jag har varit där. Ett exempel på hur det har låtit från en besökare är att ”man får aids bara av att vistas här”. När jag har känt mig trakasserad och sagt till personalen har de mer eller mindre bara ryckt på axlarna.

Bögarna i relaxen får hatiska kommentarer

Christian berättar att många bekanta har sagt att de har upplevt samma sak under sina besök på relaxavdelningen.

– En bekant sa till badvakten att han blev trakasserad av andra besökare och fick då höra att ”han minsann vet vad vi sysslar med där”.

Vad bögarna ”sysslar med där” är enligt Christian att mötas och umgås.

– Folk är mer eller mindre öppna med sin läggning där, ja. Men det är inget fel i att vara öppen och det är inte fel att killar raggar på varandra så länge ingen bryter mot reglerna.

För tre veckor sedan besökte Christian badet tillsammans med en vän som också är gay. De satt i relaxen och pratade när en badvakt kom in på avdelningen.

– Han kollar runt i relaxen och ser oss. Sen går han och ställer sig vid några killar som han uppfattar som hetero. Han pratar högt så att alla hör och säger: ”Hörni grabbar, om det är några konstiga typer här som stöter på er eller gör något konstigt så kom och säg till mig då. Vi försöker ju bli av med sådana typer här”. Killarna han pratar med skojar och lovar att ”ringa honom direkt” på hans jourtelefon om de ser något.

Ringde upp Christian och bad om ursäkt

Christian hajar till och går fram till badvakten för att fråga om det har hänt något. Då upprepas varningen om ”konstiga typer”.

– Det kändes väldigt hotfullt.

Tror du att badvakten uppfattade dig och din kompis som gay? 

– Ja det tror jag definitivt att han gjorde. Vi kände oss väldigt träffade i alla fall.

Hans erfarenheter på Fyrishovsbadet har gjort att han nu tvekar på att gå till badhuset tillsammans med sina två barn för att undvika att barnen ska behöva bevittna homofobi riktat mot sin pappa.

– Jag känner hela tiden att jag behöver tona ner mig, jag blir självmedveten och oroar mig för att personal i receptionen eller andra besökare kommer att bemöta mig illa. Det har blivit ett stressmoment varje gång jag ska dit.

Den senaste händelsen har Christian polisanmält. Han har också lämnat in ett klagomål till kommunen vilket ledde till att Stefan Wittberg som är chef för verksamheter på Uppsala arenor och fastigheter ringde upp och bad om ursäkt.

– Han sa att han vill att vi ska känna oss välkomna och att personalen ska vara insatt i vår situation.

Vad hoppas du ska hända nu? 

– En hbtqi-diplomering är en jättebra idé, och det har ju Wittberg själv föreslagit i UNT. Jag hoppas att det inte bara är tomma ord.