Just nu ska Znar Bozkurt kliva ombord på ett tåg som ska ta honom tillbaka ner till Göteborg och Borås där hans make Tage väntar. Beskedet om att Znar skulle släppas ur Migrationsverkets förvar kom tidigare idag. Exakt vad det betyder är inte bekräftat, men enligt hans juridiska ombud Miran Kakaee tyder det på att det snart kommer ett besked om ett tillfälligt uppehållstillstånd.

– Det vi har fått nu är ett beslut om förvar och alltså inte i asylärendet. I beslutet om förvar står det att det inte längre är sannolikt att Znar kommer att utvisas under den närmsta tiden. Och då är det inte rimligt att hålla honom i förvar, så de släpper honom helt enkelt.

När QX försöker nå Znar för att fråga hur han känner inför den plötsliga ändringen är mobiltelefonen avstängd. Kakaee förklarar att det beror på att mobiltelefonen tillhör Migrationsverket och att han har behövt lämna kvar den när han släpptes.

– Jag har hans egen mobiltelefon här och den ska jag ge till honom när han kommer fram till Göteborg med tåget.

Du som har pratat med honom innan han lämnade förvaret, hur mår han? 

– Han är jätteglad. Både han och jag började gråta direkt när jag ringde för att berätta att han släpps. Han har varit frihetsberövad i två månader och nu på slutet har han varit i förvaret i Märsta, många timmar bort från sin man och sina vänner. Han känner sig oerhört lättad över att få komma hem såklart.

Hade du väntat dig att det här skulle hända? 

– Jag tycker att vi har haft goda argument och ett bra underlag. Det finns starka skäl för att Znar inte ska utvisas så jag är inte förvånad, men samtidigt kan man aldrig veta hur Migrationsverket ska döma.

Om det kommer ett tillfälligt uppehållstillstånd nu som du förväntar dig, hur länge kommer Znar få vara säker i Sverige som minst? 

– Det beror på hur de dömer men mellan ett och tre år. Nu har vi ju inte fått beslutet i asylärendet än men det här är ett gott tecken. När Migrationsverket kommer fram till att det finns hinder att utvisa någon för att den riskerar tortyr så kommer vanligtvis ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.