Ryska Duman sa idag alltså ja till att förbjuda någon som helst information om någon annan sexualitet än den heterosexuella. ”Icke-traditionella sexuella relationer” ska nu genom lag förbjudas enligt det ryska parlamentet.
Detta får givetvis internationella HBT-organisationen ILGA att gå i taket:
– Det här är en mycket sorglig dag för både det ryska HBT_communityt och den ryska demokratin. Idag cementerade Ryssland sina homofobiska lagar på federal nivå, trots starkt fördomande från en massa olika människorättsorganisationer. Idag bevisade Duman att homofobi är en statlig ploicy, säger ILGAS Europas Martin K I Christensen i ett uttalande.
Hans kollega Gabi Calleja, fortsätter:
– Vi är mycket oroade över de negativa konsekvenserna av denna lag. Den homofobiska retoriken som följt diskussionerna kring denna lag har redan bidragit till ett hatiskt och hårdare klimat för HBT-personer och dessutom resulterat i flera mord.

ILGA-Europe är uppmanar nu internationella organ att fördöma denna lag och dessutom agera mot de ryska myndigheterna så att homofobin i Ryssland får ett stopp.

I Sverige kommenterar RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund beslutet så här:
– Det här är en del av en större utveckling där grundläggande demokratiska rättigheter inskränks i Ryssland. För hbtq-organisationerna finns en reell risk att de får höga bötesstraff som kommer att försvaga dem eller till och med tvinga dem att lägga ner. Pride-manifestationer och liknande är självklart också hotade, det är sannolikt att de inte kan genomföras.
Och Ulrika Westerlund menar att nu att det är hög tid för Sveriges politiker att agera:
– Svenska politiker, som utrikesministern, måste vara oerhört tydliga nu innan Putin undertecknar lagen att det här inte är en acceptabel utveckling.

Läs även Grön Ungdoms debattartikel: Uteslut Ryssland ur Europarådet


30-tal arresterade i Ryssland

Massivt stöd för homoförbud

Bråk uppstod vid kyss-protest

Förbud mot ”homopropaganda” på väg i hela Ryssland