Söndag den 20 november invigs Världsmästerskapet i fotboll 2022. I värdlandet Qatar är homosexualitet kriminaliserat och det är förbjudet att ”imitera det motsatta könet” en lag som straffar transpersoner som lever efter sin könsidentitet. Trots de förtryckande lagarna har Qatar bestämt hävdat att hbtq-personer kommer att känna sig välkomna i landet under mästerskapet, så länge de respekterar Qatars traditioner.

”Jag vill försäkra fans oavsett kön, sexuell läggning, religion och etnicitet att ni kan lita på att Qatar är ett av världens säkraste länder, och ni kommer alla vara välkomna här” har Qatars VM-chef Nassar al-Khater sagt.

Men en ny rapport från Hman Rights Watch (HRW) som innehåller vittnesmål från qatariska hbtq-personer säger något helt annat.

Vittnesmålen som sammanställts har inträffat mellan 2019 och 2022 i polisförvar. Här beskrivs sex fall av grov och upprepad misshandel och fem fall av sexuella trakasserier.

”De är som maffian. Jag häktades två gånger, en gång i två månader inlåst i en isoleringscell under jorden och en gång i sex veckor. De misshandlade mig varje dag och rakade mitt huvud. De tvingade mig att ta av mig min tröja och de fotograferade mina bröst. Min tid i häktet gjorde att jag fick en depression. Jag har mardrömmar än idag och är livrädd för att vistas ute i offentligheten” säger en qatarisk transkvinna till HRW.

”Jag har misshandlats tills jag tappat medvetandet flera gånger. En polis satt ögonbindel på mig och körde mig till en plats som jag från insidan uppfattade som en privatbostad. Där tvingades jag se på när gripna personer misshandlades, det var en del av skrämseltaktiken” berättar en bisexuell kvinna.

”Jag såg många andra hbtq-personer i häktet. Två marockanska lesbiska kvinnor, fyra filippinska homosexuella män och en homosexuell man från Nepal. Jag var inlåst i tre veckor utan att åtalas. Jag blev sexuellt trakasserad av poliser flera gånger. Ett av kraven för att jag skulle släppas var att gå till en psykolog som skulle göra mig till man igen” säger en annan qatarisk transkvinna som också berättar att hon misshandlades blodig efter att hon gripits på gatan anklagad för att ”imitera det motsatta könet”.

I rapporten konstaterar HRW att samtliga intervjupersoner har vittnat om slående liknande erfarenheter. De skriver också att flera intervjupersoner uppvisade stor rädsla för att prata med dem.