I en intervju med jesuit-media, i Sverige publicerad i tidningen Signum, har den nya påven Franciskus återigen markerat ett helt nytt tonläge i sättet att tala om homosexuella.
Även om det inte handlar om att förändra synen på äktenskap eller i grunden ändra bibelsynen så har påven Franciskus vid flera tillfällen senaste halvåret visat att han vill ändra bilden av en katolsk kyrka som fördömande och fixerad vid privatmoral.
I intervjun som även översatts till svenska och publiceras i Signum säger påven Franciskus.
I Buenos Aires fick jag brev från homosexuella, som är socialt brännmärkta därför att de säger att de känner att kyrkan alltid har fördömt dem. Men kyrkan vill inte göra detta. På flyget tillbaka från Rio de Janeiro sade jag att om en homosexuell person är av god vilja och söker Gud, vem är då jag att döma? När jag sade detta sade jag det som står i katekesen. Religionen har rätt att uttrycka en åsikt till människors tjänst, men Gud har vid skapelsen gjort oss till fria varelser: man får inte utöva andligt tvång mot personers privatliv. En gång frågade mig någon provokativt om jag godkände homosexualitet. Då svarade jag med en motfråga: ’Säg mig, när Gud ser en homosexuell, ser han på den människan med kärlek eller avvisar han henne med ett fördömande?’ Vi måste alltid se människan. Här träder vi in i människans mysterium. Gud följer människorna i livet och vi ska följa dem utifrån deras förutsättningar.

Reaktionen efter den intervju som gjordes i augusti och publicerades i förra veckan har inte låtit vänta på sig. Från den katolska hbt-rörelsen Dignity i USA kommer lovord.
– HBT-katoliker och allierade gläds över påvens uppmaning till kyrkans ledare att fokusera på att vara pastorer snarare än tillsynsmyndighet, säger rörelsens ordförande Marianne Duddy-Burke i ett uttalande.
– Vi hoppas att biskoparna kommer att lyssna till detta samtal och omedelbart avsluta sina anti-HBT-kampanjer, avskedandet av kyrkans arbetstagare enbart på grund av vilka de är, angreppen på människor som utmanar eller ifrågasätter officiella läror och den fördömande retorik som alltför ofta uttalas från våra predikstolar. Påven är entydig. Lämna översitteriet från predikstolen, och följ med ditt folk.
I Sverige välkomnar jesuiter det nya tonläget och jesuitpatern Ulf Jonsson menar i en intervju med SvT att det tveklöst handlar om en ny anda inom kyrkan. Han var själv med om att som en av 15 jesuiter ”kläcka idén” om en lång intervju med påven där han fick ”tala till punkt” i bland annat frågan om kyrkans syn på homosexualitet.
Ulf Jonsson understryker i SvT-intervjun att det inte handlar om att i grunden ändra läran.
– Det verkligt nya är att han talar om de här frågorna i ett annat tomläge. Om tidigare dokument fokuserat på regler, hur det skall vara och bestämmelser så ställer han människan i centrum. Hur kyrkan kan hjälpa människan att växa som människan.
En annan stämning och atmosfär inför de här grupperna.
Följ diskussionen och läs intervjun på svenska jesuiternas tidning Signum

Franciskus tog över påvestolen medan den tidigare påven Benedictus XVI fortfarande lever, något mycket ovanligt inom den katolska kyrkan. Benedictus XVI var länge, som kardinal Joseph Ratzinger ansvarig för troskongregationen bland annat under Johannes Paulus II tid och kritiserades för sin ovilja att reformera kyrkan i dess syn och förhållningssätt till privata moralfrågor, inkluderat kvinnors plats i kyrkan, synen på homosexualitet och äktenskap, abort, skilsmässa och bruket av kondomer, till och med som skydd mot spridning av hiv.

Tidigare artiklar om påvars uttalanden om homosexualitet


Påven till nytt angrepp på homoäktenskap

Äktenskapet ”ej förhandlingsbart” enligt Påven
Nye Påven fördömer homoäktenskap

Oro över Benedictus XVI syn på samkönad kärlek