Katolska kyrkan

I sitt uttalande kallar OutRage valet av Ratzinger för en ”katastrof för kvinnor, homosexuella och liberaler”.
– Det signalerar mörka tider framöver för kvinnors rättigheter, homosexuella och liberala humanistiska värderingar, säger Brett Lock.
Gruppen säger att valet innebär ett ”reaktionärt övertagamde av Vatikanen” och betecknar Ratzingers arbete i Troskongregationen som ”häxjakt” på liberala och homosexuella präster.
– Den katolska kyrkans opposition mot kondomanvändning har bidragit till att miljoner dött till följd av hiv-spriding. Ratzinger var en drivande kraft bakom Vatikanens anti-kondom dogmatik.
1981 tog kardinal Ratzinger över som ledare för Troskongreationen, tidigare känt som Inkvisitionen. Den verksamhet inom Vatikanen som skall skydda den rena katolska läran mot alla former av irrläror.
I detta arbete har Ratzinger formulerat uttalanden där kyrkan reagerat på de senaste decenniernas utveckling mot ett samhälleligt accepterande av samkönad sexualitet och formaliserande av samkönad kärlek.
Formuleringarna från Vatikanen och Troskongregationen har ofta uppfattats ytterst stötande för såväl icke troende som liberala strömningar inom den katolska kyrkan.
Bland annat har man enligt OutRage karaktäriserat homosexuell orientering som en ”tendens” mot en ”inre moralisk ondska”. Och kyrkan har klassat homosexualitet som en ”objektiv störning” såväl som en ”moralisk störning” som står i ”motsats till Guds skapande visdom”.
1986 uttalade Ratzinger i ett brev om pastoralt arbete att homosexuella bör ges stöd med ”hjälp av den psykologiska, sociologiska och medicinska vetenskapen.” Och ”allt stöd skall tas bort från de organisationer som undergräver kyrkans lära, som är tveksam till den eller som helt ignorerar den.”
Detta, menar OutRage , blev startskottet för en ”häxjakt” på katolska gayorganisationer och mot katolska homosexuella präster samtidigt, säger OutRage, som man skyddar präster som begått övergrepp på barn.
i juli 1992 uttalade sig Vatikanen om legala förändringar för homosexuella och talade återigen om en utveckling mot en ”inre moralisk ondska.” I uttalandet tog man avstånd från diskussionen om mänskliga rättigheter för homosexuella och menade att det inte finns någon rättighet till homosexualitet. Orättfärdig diskriminering markerade kyrkan emot men menade samtidigt att det finns områden där diskriminering bör finnas: i fråga om adoption och fostervård av barn, vid anställning av lärare eller idrottsledare och vid militärtjänstgöring.
OutRage menar i sin reaktion att det ”mest upprörande” med uttalandet från 1992 är en formulering där man skriver att när bögar och lesbiska kräver lika rättigheter skall ”varken kyrkan eller samhället bli förvånade då… irrationella och våldsamma reaktioner ökar”.
– Detta antyder att vi genom att begära mänskliga rättigheter uppmuntrar homofobiska fördomar och våld, vi drar hatet till oss och är skyldiga till vårt eget lidande, säger OutRages Peter Tatchell i sin kommentar.

Från den amerikanska HBT-katolska organisationen Dignity USA uttalas ”bestörtning” över valet av Ratzinger till ny Påve.
– Valet av kardinal Ratzinger ses av många HBT-katoliker som ett djupt svek från den romerska katolska kyrkans ledarskap och ett svek mot ett av Jesus Kristus grundläggande budskap om den Gode Herden som nådde ut till de som separerats från flocken. Vi anser att 2000-talets romerskt katoslka hierarker själv är vilsa och att det är upp till flocken att kalla dem åter, säger Sam Sinnett från Dignity.

http://www.dignityusa.org/news/050419pope.html

Källa: DignityUSAs uttalande

Publicerad: 2005-04-20 12:42:03