Påven

Det var under måndagen som Påven för första gången gjorde ett uttalande i frågan. Under en mässa i domkyrkan San Giovanni in Laterano i Rom predikade han om familjens betydelse och Benedictus XVI skräder inte orden om samkönade äktenskap, utan kallar dessa ”pseudo-äktenskap” och sådana kan inte tas på allvar. Han menar att äktenskapet är avsett för man och kvinna:
– Alla olika former som idag säger sig vara heliga unioner, så som samkönade äktenskap och prövoäktenskap handlar mer om en anarkistisk frihet än om frihet för individen. Han framhöll också att äktenskap inte är en tillfällig social konstruktion utan det har sin grund i ”människans hela existens”.
Detta är Benedictus XVI första offentliga avståndstagande från homoäktenskap, men han har i sin roll som kardinal ofta och gärna attackerat homoäktenskap. Kardinal Ratzinger uttryckte sitt misstycke i ett 12 sidor långt direktiv från vatikanen som han lät skicka ut år 2003 till världens alla katolska präster.

Påve Benedictus XVI hann i sitt tal även med att understryka att Vatikanen fortfarande är emot abort, skilsmässa och artificiella preventivmedel.

Men reaktionerna har såklart inte låtit vänta på sig. En talesperson för Gay and Lesbian Humanist Association (GALHA), Terry Sanderson kallar Påven för en ”bakåtsträvande ångvält” och menar att hans uttalande förstör många oskyldiga människors liv genom att Vatikanens överhuvud går ut så hårt i sina uttalanden.
Och Aurelio Mancuso, Arcigays ordförande sa ”Benedictus låtsas inte om att homoäktenskap inte är ett hot mot heteroäktenskap, och det här blir bara fånigt”.

Publicerad: 2005-06-08 12:00:00