Ny misshandel i Kinna

I dag, 05.42, när mannen i Kinna skulle låsa upp dörren till företaget han arbetar på blev han misshandlad av två män som sedan försvann i en silverfärgad BMW.

Mannen har förts till sjukhus med skador i ansiktet. När polisen vid 13-tiden hörde honom på sjukhuset uppgav han att han blivit sparkad.

Det var i februari som hatbrottsvågen mot mannen och hans make satte igång. Någon eller några rispade in orden bög och kuk på deras bil. Kort därefter blev mannen misshandlad och i mars vandaliserades deras bil, igen.

Mannens arbetsgivare har erbjudit den som kommer med tips, som leder till fällande dom, 60 000 kronor och polisen har öppnat flera utredningar och skickat föremål på analys. Men än så länge finns inga konkreta spår.
– Vi har ingen misstänkt och har inte kunnat styrka brott, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Enligt Erik Nord, polisens operativa chef i Västra Götaland, handlar det nu om att se till att ärendena utreds på ett så bra sätt som möjligt och att ge paret skydd.
– Vi försöker få klarhet i vem som har utfört de här förmodade hatbrotten. Vi tittar också på om det finns anledning att sätta in åtgärder för att skydda männen.

Vilket skydd får de?
– Det kan vara allt från inget, till livvaktsskydd. Tyvärr kan vi inte ge alla livvaktsskydd, utan mycket handlar om självhjälp. Hur man ska bete sig, så att risken blir mindre att man utsätts, säger Erik Nord.

Självhjälp låter konstigt. Har det att göra med att man inte ska skylta med sin homosexualitet?
– Nej, utan de får råd som handlar om att man alltid ska ha med sin mobil, dokumentera iakttagelser och undvika vissa miljöer. Sådana råd får även kvinnor som hotas av sina före detta män, säger Erik Nord.

Brister polisens arbete?
– Det är som att säga att sjukvården brister, för att människor blir sjuka. Vi kan ju inte garantera att man aldrig blir utsatt för brott, säger Erik Nord.

Kan man känna sig trygg som homosexuell i Kinna?
– Jag förstår att männen känner sig otrygga och att man kanske inte vågar komma ut som homosexuell i Kinna. Men samtidigt är det här inte bara ett polisiärt ansvar, utan också ett gemensamt. Alla måste stå upp och vi behöver vittnen, säger Erik Nord.

Tidigare:

Ingen misstänkt för homoattackerna Bee bar bjöd utsatt par på middag Ny homoattack i Kinna Hbtq-arbete efter misshandeln Efter hatbottet: ”Inte kommunens ansvar” Nytt grovt hatbrott i Kinna 300 protesterade mot homofobi Manifestation efter homofob bögattack