Gay i Ryssland –
ett offer att pissa på

Ryssland har drygt 140 miljoner invånare och är till ytan världens största land. Under de senaste åren har Ryssland gjort sig ökänt för mer än sin kaviar, vodka och babushka-dockor, nämligen för sina anti-gaylagar.

Vänskap med försiktighet
Anton Warsawsky är 26 år, homosexuell och bor i den ryska staden Rostov-on-Don, han har ett fåtal nära vänner och berättar att man måste vara väldigt försiktig med vilka man gör sig bekant med, samt vad man berättar för dem.

– Om jag berättade för mina tidigare klasskompisar eller arbetskamrater att jag var gay så skulle vad som helst kunna hända. Ryktet skulle sprida sig, och jag skulle riskera att bli relegerad eller få sparken.

Folket älskar Putin
Anton beskriver att de flesta människor i Ryssland inte exakt vet vad homosexualitet är för något, men de vet att de inte tycker om det. Han anser att detta beror på den ryska statens tabu kring sex, bristen på sexualundervisning och ryska mediers hårdvinklade nyhetsbevakningar.

– Blotta tanken på att homosexualitet skulle vara likvärdigt med heterosexualitet ses numera som ett brott. Det är ett extremt avvikande beteende som ska censureras bort från det ryska arvet. Och dessvärre älskar folket Putin. Om Putin säger, låt oss trycka tillbaka de där bög-avskummen in i garderoberna igen, så skulle folket hålla med. Och det finns till och med dem som inte bara snackar utan också jagar oss. Har du hört talas om gay-safari? Vi har blivit jagade djur.

Gay-safari i full skala
Occupy Pedophilia är en nybildad vigilant grupp som påstår sig skydda barn genom att bekämpa pedofili. I praktiken har det dock visat sig att de snarare lurar unga homosexuella män på fejkade dejter för att sedan misshandla och trakassera dem. Det hela filmas och läggs sedan ut i sociala medier för allmänhetens beskådande. Enligt Human Rights Watch ignorerar den ryska polisen våldet mot homosexuella och det råa förtrycket tillåts att äga rum.

Det finns oräkneliga rapporter kring Occupy Pedophilias aktiviteter, exempelvis har de tvingat homosexuella män att dricka sin egen urin, skurit av deras bröstvårtor, våldtagit dem med flaskor, bränt deras kläder, simulerat avrättningar, sparkat dem sönder och samman och ringt upp familj och arbetsgivare och berättat om personens sexuella läggning. Gay-safari innebär att man bjuder med privatpersoner på dessa bögjakter, civila kan följa med och se på för spänningens skull.

Blandar ihop bögar med pedofiler
Ryssland är ett gytter av myter och halvsanningar kring HBT-personer. Enligt Anton är den yngre generationen mer sober i sitt tänkande, men de flesta över 40 år är absurt okunniga.

– Många tror att bögar måste gå omkring i kvinnokläder och är extremt feminina. Man blandar ihop homosexualitet med pedofiler. Bögar kan inte bli kära utan har bara smutsigt sex. Men det mest absurda jag hört är nog att vi skulle gå runt och rekrytera barn, omvända dem till att bli som oss, bögar och lesbiska, hur nu det skulle gå till?

Ryska medier vilseleder
Medier i Ryssland bidrar även till okunnigheten och det vidspridda homohatet. Anton berättar att när Frankrike exempelvis tillät samkönade äktenskap under 2013 rapporterade de flesta ryska medier endast från motprotesterna och intervjuade enbart upprörda motståndare.

– Det gav intrycket av att den stora majoriteten, som faktiskt var för, i själva verket var så få och obetydliga att de inte ens intervjuades. Att Frankrikes regering körde över folkets vilja och tvinga på dem homoagendan.

Ryssland – spirituellt överlägset
Sedan Sovjetunionen föll har den ortodoxa kyrkan gjort en dundrande comeback i Ryssland, och enligt Anton har de numera direkt inflytande kring den ryska politiken. Väst förmultnar i omoralisk frihet medan Ryssland är spirituellt överlägset. Putin vill bygga upp en högklassig moralstat, och i detta nya Ryssland finns det ingen som helst plats för homosexuella.

– Kyrkan och staten ska egentligen vara skilda, men det finns ett talesätt som säger att kyrkan och staten är separerade endast med ett lågt staket, säger Anton Warsawsky.

Olagliga tweets
Ryssland har förändrats drastiskt under de senaste 5 åren, Anton är administratör i en lokal HBT-grupp och beskriver hur de är totalt bakbundna, och att hela deras samhälle har backat tillbaka till Sovjetstruktur.

– Till och med ett kort tweet som: ”Det är ok att vara gay”, går inte att skicka längre. Vi mottar hot så gott som dagligen, homofobin är utbredd och vardaglig. Vi har ingen röst lägre, den har censurerats bort, tack och lov att det finns Internet.

Tidigare artiklar i Gay i världen: Gay i Kina – ett förkastat sagoväsen