I ett samarbete mellan svenska SIDA och amerikanska motsvarigheten USAID arbetar RFSL och fyra amerikanska organisationer för att stärka hbtq-rörelsen globalt.
RFSL har ansvar för att ledarskapsutbildning och igår startade en kurs i Stockholm där 27 aktivister från 13 olika änder deltar. Men den inbjudna aktivisten från Uganda, Bob Bwana nekas inresa till Sverige. RFSL konstaterar i ett pressmeddelande att detta är första gången som man bjudit in en homosexuell person från Uganda efter att landet antagit den skärpta anti-homolagstiftningen. Och man konstaterar att det även är första gången som en ugandisk hbtq-aktivist nekats inresa i landet.
– Detta beslut äventyrar hela det svenska samarbetet med Uganda i hbtq-frågor, säger projektledaren bakom kursen Rainbow Leaders Karin Lenke. Hur ska vi kunna genomföra våra Sida-finansierade projekt, för att stödja våra kollegor i Uganda, om de inte får komma hit? Nu är ju verkligen ett tillfälle då just aktivister från Uganda är i starkt behov av det som utbildningen ska ge; stärkt kompetens att hantera svåra situationer, internationella nätverk, och så vidare.
Bob Bwana uttrycker även han en besvikelse över hur Sverige agerar efter att antihomolagarna skärpts i Uganda.
– Det är oerhört smärtsamt att få ett sådant här beslut just nu, när behovet av stöd utifrån för vår rörelse är som störst. Det här avslaget är som att stänga dörren i ansiktet på en vän just när vännen behöver din hjälp som mest. Jag känner mig straffad av Sverige för att jag är den jag är. Sverige och andra allierade har en plikt att agera och inte bara prata – you need to practise what you preach, säger han i pressmeddelandet.


Internationella HBTQ-aktivister på utbildning i Stockholm