Den tionde februari i år ristade någon eller några in orden bög och kuk på Håkan och Roys bil i Kinna. Därefter har flera fall av misshandel och skadegörelse inträffat.

Men i Göteborgs-Posten i dag kan man läsa att polisens presstalesman i Västra Götaland, Björ Blixter, säger att polisen inte tror att paret utsatts för något brott och att förundersökningarna nu lagts ner.
– Vi tror inte att paret i Kinna överhuvudtaget utsatts för några brott. Det är vår uppfattning. Våra förundersökningar uppgår till närmare 200 sidor. Inte i något av dessa ärenden går det att styrka brott.
– Jag spydde upp frukosten när jag läste dagens tidning, säger Håkan.

Polisen säger att det inte finns någon teknisk bevisning, fingeravtryck övervakningsbilder eller tips och att polisen spillt tid i onödan.
– Polisen har lagt ner enorma resurser på något, där vi istället kunde ha satsat på annat. Orterna Kinna och Skene har inte gjort sig förtjänta av den stämpel man fått, som fientligt inställda till homosexuella förhållanden, säger Björ Blixter till Göteborgs-Posten.
– Det är chockerande! Jag förstår om polisen inte har bevis, då är det inte så mycket att göra, men nu känns det som om polisen påstår att vi ljuger. Jag håller fast vid det jag har sagt innan, säger Håkan.

Senare på eftermiddagen ringde Erik Nord, operativ chef i Västra Götalandsregionen, och bad Håkan och Roy om ursäkt. ”Polisen ska inte kommentera ärenden”, sa han.
– Det var jätteskönt att han hörde av sig, jag började gråta, för det var en tung förmiddag och jag vet inte om jag hade klarat dagen och att bli hatad av hela svenska folket. Vi har gått igenom väldigt mycket och till och med flyttat ifrån Kinna nu, säger Håkan.


Under fredagseftermiddagen kom så polismyndigheten i Västra Götaland även med ett ”klargörande”:
Den operative chefen Erik Nord säger i pressmeddelandet från myndigheten att:
”I detta ärende har vi gått ut med information där vi säger att vi inte tror att brott har begåtts. Det har vi inga belägg för och vi borde därför inte ha gått ut med de uppgifterna.
Däremot är det korrekt att förundersökningarna har lagts ner på grund av bristande bevisning. Men det är alltså inte samma sak som att brotten inte har begåtts.”

Tidigare:

Ingen misstänkt för homoattackerna Bee bar bjöd utsatt par på middag Ny homoattack i Kinna Hbtq-arbete efter misshandeln Efter hatbottet: ”Inte kommunens ansvar” Nytt grovt hatbrott i Kinna 300 protesterade mot homofobi Manifestation efter homofob bögattack