Ingen värnplikt för homosexuella

Citat: Homosexualitet måste ses som en klart komplicerande faktor i militära sammanhang.

I en tidningsartikel från 1974 beskriver en ung man vid namn Johan hur han tvingats på frisedel. Inte på grund av sjukdom eller dålig mönstring, utan på grund av sin sexualitet.

– Jag tycker att det är självklart att jag ska ha rätt att göra värnplikt. Jag finner mig inte i att bli diskriminerad på det här sättet. Tror försvaret verkligen att jag ska springa omkring och jaga mina kollegor? Sa Johan i en intervju till Expressen.

Johan kontaktade RFSL angående särbehandlingen, tillsammans drev de ett fall mot försvaret.

Erbjöds frisedel
Testerna under mönstringen gick bra för Johan, men under mötet med psykologen tog det stopp. Johan tog då själv upp frågan huruvida försvaret särbehandlar homosexuella på något sätt.

– Då frågade psykologen om jag var homosexuell. Det talade jag om att jag var, då erbjöd hon mig frisedel. Men jag sa att jag ville göra värnplikten i vanlig ordning.

Enligt Johan blev då psykologen överraskad och uppmanade honom att besöka en psykiatriker. Johan vägrade, han ansåg inte att homosexualitet var en vettig anledning för att söka psykisk vård.

– Det verkade som om psykologen inte visste vad hon skulle ta sig till med mig. Hon sa till sist att de hade sina rekommendationer och att jag skulle få frisedel i alla fall.

Homosexualitet – en komplicerande faktor
Johan kontaktade RFSL angående särbehandlingen och tillsammans drev de ett fall mot försvaret där de slogs för homosexuellas rätt till värnplikt. Försvaret försvarade sig på följande vis:

– Vi följer bara sjukvårdsstyrelsens rekommendationer att homosexuella bör frikallas. Jag har inte ställts inför problemet tidigare, så någon personlig åsikt har jag inte i fallet, sa Axel Bagge, dåvarande överste vid södra inskrivningscentralen.

Sjukvårdsstyrelsen kommenterade fallet med att homosexualitet måste ses som en klart komplicerande faktor i militära sammanhang. Om Johan fick genomföra sin värnplikt framkommer inte i artikeln från Expressen.