I november 2012 lämnade en man med libysk nationalitet in klagomål mot det egyptiska inrikesministeriets beslut att neka honom inresa i landet.
Mannen som varit bosatt som student i Egypten sedan 2006 nekades 2008 efter ett besök i hemlandet att komma tillbaks till Egypten.
Immigrationsmyndigheterna förklarade att skälet till beslutet var att mannen är homosexuell.
Mannen, som förbjudits att tala med medier, förklarade i sin klagan på att förbudet innebär ett avbrott i hans studier vid Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport. 2013 gav, enligt albedaiah.com, Egyptens konstitutionsdomstol ett utlåtande till fördel för mannen och menade att myndigheterna borde ge honom inresetillstånd.
Men den 10 april i år beslutade, trots det rådet, en lägre förvaltningsdomstol att ge Egyptiska myndigheter rätt att förbjuda inresa med hänvisning till en sökandes homosexualitet.
Domstolen hänvisar till immigrationsmyndigheternas rätt att neka mannen inresa med hänvisning till landets värderingar och för att skydda allmänheten. Beslutet innebär att landets migrationsmyndigheter kan förbjuda alla homosexuella som vill resa in i landet visum.
Under våren har polisrazzior mot hbtq-personer och verksamheter ökat kraftigt. HuffPostLive uppger att omkring 150 personer arresterats bara under våren. Sedan president Sisi kom till makten, uppges förföljelsen av hbtq-personer ha aktiverats i landet.
Enligt den internationella hbtq-organisationen ILGA är sex mellan män förbjudet i Egypten och landet kan utvisa personer som bär på hiv. Den legala situationen för lesbiska är osäker.