Ett av Nordens mest konservativa land har tveklöst varit Färöarna. HBT-personer på ön har valt att flytta till Danmark och politiker har inte skrätt orden när de uttalat sin negativa syn på hbt-rättigheter.
Men efter ett tålmodigt arbete av den färöiska hbt-rörelsen och efter uppmärksamheten kring Rasmus Rasmussens tragiska självmord har attityderna förändrats. Pridefiranden, som tidigare varit mycket små, samlar numera tusentals deltagare i huvudstaden Torshamn.
I valkampen till Lagtinget blev frågan om att anta den danska könsneutrala äktenskapslagen en av huvudfrågorna vdi sidan om ekonomin. Drivande för att lyfta hbt-frågor har socialdemokraten och öppet lesbiska Sonja Jógvansdóttir varit och hon blev belönad med ett av de bästa personvalsresultatet någonsin.
1020 personröster, meddelar danska tidningen Jyllands Posten, är ett resultat som få av ens toppolitikerna lyckas med.
Valet den 1 september innebar att en socialdemokratiskt (partinamn Javnaðarflokkurin) regering under ledning av Aksel V. Johannsen nu kan komma att bildas på Färöarna och när QX kontaktar Jógvansdóttir sitter hon just med i förhandlingar om regeringsbildningen och hinner inte svara på frågor.
Men till färöiska Kringvarp Føroya konstaterade hon tidigare i veckan att valresultatet ”självklart innebär stort ansvar”.
– Jag sätter extra stort värde på att jag fick så bra resultat i min hembygd, sa hon vidare.
Jógvansdóttir kommer från Fuglafjørður på ön Eysturoy där omkring 11 000 personer bor.