En liten skara människor samlades imorse vid Mynttorget i Stockholm för att fira att regnbågsfrimärket från och med idag, den 4 maj, finns ute i butikerna. Kulturminister Alice Bah Kuhnke talade om vikten av att sprida regnbågsflaggan och hur viktigt PostNords ställningstagande är. Hon postade sedan ett kort till samiska ungdomsförbundet med en hälsning om hur glad hon var att mångfald är ett fortsatt viktigt begrepp för Sverige.

Rickard Söderberg, som i januari utsågs till Årets Homo på QX Gaygala, skickade iväg en bunt med kort till viktiga regnbågspersoner som Barbro Westerholm, Mona Sahlin, Elisabet Ohlson Wallin och avgående RFSL-ordföranden Ulrika Westerlund.
– Jag skickade till personer som har gjort mycket för HBTQ-rörelsen. De som under decennier jobbat för att vi idag kan använda ett regnbågsfrimärke som finns tillgängligt för alla.
– Jag skickade även ett kort till Stanley Sjöberg och föreslog att vi kanske skulle ta och se Ecce Homo-utställningen ihop i Eskilstuna…
(Pingstpastorn har ju dagarna synts i media då han starkt kritiserat att Elisabet Ohlson Wallins världsberömda utställning nu åter intar en kyrka).

Vad betyder den här satsningen?
– Det är svincoolt och modigt av PostNord att göra det här. Det är ju inte helt okontroversiellt och jag undrar just hur länge den här regnbågsprydda brevlådan får stå kvar här. Jag märker också i mina flöden att, trots att det är mycket kärlek kring en sådan här satsning, så är det också mycket annat. Så därför är det viktigt att ett sånt här stort företag vågar satsa.

Vilken HBTQ-person skulle du vilja se på ett frimärke?
Marsha P Johnson. Hela vår moderna Priderörelse började med att hen borrade ner klackarna i marken och bara körde. En riktigt actionbild från Stonewall-upproret helt enkelt.

PostNords frimärkschef Britt-Inger Hahne var också på plats och kommenterade företagets regnbågssatsning.
– När konstnären Lisa Rydell förra våren skickade in ett förslag till PostNord om att vi borde satsa på ett regnbågsfrimärke så kände vi alla att det var rätt. Det var ett lätt beslut som signalerar någonting om vårt företag som vi alla står bakom. Vi står för mångfald och öppenhet.

Vilken HBTQ-person tycker du skulle passa på ett frimärke?
– Idag har jag ju träffat Rickard Söderberg och då tänkte jag direkt visuellt. Han skulle absolut passa på ett frimärke!

Frimärket finns i butik från och med idag och kommer att finnas en tid framåt, hur länge beror på efterfrågan.