– Vi skulle precis lämna klubben när vi hörde skott, alla sprang och skrek, säger Anthony Torres till New York Daily News.

Terroristen, den 29-årige tidigare ostraffade Omar Mateen från Port St. Lucie, klev in på klubben vid 02 på natten lokal tid (vid sju på morgonen svensk tid) och sköt rakt rakt ut på dansgolvet. Besökarna slängde sig i panik på golvet. Mannen skall ha tagit med flera vapen in på klubben liksom ett föremål som misstänktes vara en bomb. Brandkår och polis letar nu efter den.

Mateen som utfört skjutningarna hittades 6 på morgonen lokal tid död i klubbens lokaler.
Uppgifter om antal skadade och ”flera döda” lämnades på söndagsmorgonen lokal tid av Orlandos polischef John Mina . Vid fyratiden svensk tid bekräftar polisen antalet dödade till 50 stycken och Mina kunde konstatera att detta är ett av USAS värsta terrordåd.
FBI säger till amerikansk media att det kan handla om ”inhemsk terrorism”.

Han dödades efter att de omkring nio poliser som stormade lokalen och varit inblandade i skottväxling men honom. En av poliserna blev skjuten i huvudet men räddades av sin hjälm.
Polisens storming uppges ha räddat 30 personer som inte lyckats fly ur lokalen när mannen började skjuta. Kvällen som hade ett Latino-tema hade totalt samlat kring 320 gäster.
På Orlandopolisens Twitterflöde står att de nu koncentrera sig på att identifiera offren och kontakta anhöriga.

Omar Mateen är amerikansk medborgare med föräldrar födda i Afghanistan. Uppgifter om att mannen skall ha uttryckt sig negativt om homosexuella har även förekommit. Den amerikanska polisen utreder om det finns koppling mellan attentatsmannen och radikala islamistiska nätverk.

QX uppdaterar informationen om händelsen löpande.

”Everyone get out – and keep running” skriver gayklubben på sin facebooksida!



Läs även: RFSL om terrordådet: ”hatbrott mot hbtq-personer”