Svenska hatbrott

– Vi stod vid Slottsbacken vid Gustav III-statyn och vi såg dig när du försökte medla med Nationaldemokraterna om att sluta kasta flaskor. Vi såg när de stormade paraden och när de misshandlade dig. Det var flera killar som stod i ring runtomkring dig, berättar Johan om vad han såg av det som hände mig.

Det kastades glasflaskor och de stod med plakat med homofobiska och nedvärderande budskap. De skrek ”inga pedofiler på våra gator”. Just att hävda att alla bögar är pedofiler är ett vanligt argument i de ”nationellas” propaganda mot homosexuella.

– Nassarna sprang ner mot paraden och folk försökte söka skydd, men de sprang också mot dig. Jag visste inte vad jag skulle göra, jag var inte förberedd på att det skulle hända. Jag såg hela misshandeln och bestämde mig för att jag skulle gå till polisen och ge dem min pusselbit av händelseförloppet. Men det konstiga var att polisen inte hade så många vittnen trots att det var tusentals människor där.

– QX gick ut och sökte efter vittnen. Trots detta var det inte så många som ställde upp, det är nog på grund av den kollektiva tron av att någon annan gör det. Jag tyckte att det var viktigt trots att det verkligen var obehagligt under rättgången.

Polisen hade lovat Johan full anonymitet men trots detta så läste rådmannen upp hans namn.
– Jag informerade polisen om vad som hade hänt efteråt och de bad om ursäkt. Polisen sa att mitt namn inte är unikt. Polisförhören var verkligen bra och jag kände stort förtroende för polisen. Men annat var det i rätten. De nio försvarsadvokaterna kändes som djävulens egna advokater. De ville inte få fram någon sanning utan de skulle bara få mig att se ut som en lögnare.

Poliserna var bra på att förbereda Johan på vad som skulle hända och förklarade hur försvarsadvokaterna skulle vara, berättar Johan. Han hade livvakter hela dagen och poliserna förstod allvaret i situationen, eftersom rättegången hade dragit till sig hundratals högerextrema.

Johan drev en gaybar på den tiden. Två dagar efter hans vittnesmål i tingsrätten fick baren besök av ett gäng nynazister.
– Första gången så kom det in två killar som satte sig vid varsitt bord. De såg verkligen aggressiva ut, den dagen var jag inte där. Men personalen trodde först att det var två bögar som var arga på varandra och hade bestämt sig för att gå ut och ta en öl.

Men det var inte två bögar. Det går någon dag och de båda killarna dök upp igen.
– Då var jag där. De satt och såg lika arga ut som förra gången. Men de satt närmare denna gång. Jag kände på mig att de inte var några bögar, för skinnskallebögarna i Stockholm känner jag igen.

Två i krogpersonalen kysste varandra på skoj. Då började de högerextrema att skrika.
– De skrek ”fan vad äckligt” och var hotfulla, det verkade som om nazisterna väntade på att få en ursäkt för att göra något. Den ena killen slog hela tiden hårt i bordet för att visa att han var stridsberedd. Det kändes som om det skulle kunna bli ett knivslagsmål när som helst. De pekade på en kille i personalen som liknar mig och sa ”djävla skvallerbytta”. Antagligen trodde de att han var jag, berättar Johan.

Bartendern fick männen att avlägsna sig. De stod sedan utanför och trakasserade gäster. Johan ringde polisen men de båda männen hade försvunnit från platsen. De hade istället åkt till Lino och stod i kö för att komma in. Johan hade kontakt med vakterna på Lino och berättade om vad som hade hänt hos honom.
Detta var de två första gångerna Johans bar besöktes av högerextrema.

Tredje gången, den 17 juli 2004, rusade det in en person med väktarbatong som han drämmer till en kille med i huvudet allt han orkade.
Vakten fick tag på killen som misshandlade och han som blev misshandlad togs om hand av personalen. Men när polisen kom till baren ville den misshandlade gästen inte anmäla utan lämnade baren.
– Det blir inte bättre av att han inte anmäler för då riskerar ju han att det kan hända någon av oss igen. Han borde ha anmält för att kunna få skadestånd om inte annat och så att den nationella killen fick lära sig att det finns konsekvenser om du utsätter någon för våld, säger Johan.

En kompis till killen som misshandlat gick vidare till ”Anchor bar” intill efter att han sett sin vän bli förd tillbaka till Johans bar. På Anchor träffade flera av sina vänner och berättade att deras kompis hade blivit tagen på gaybaren. Tre killar går så till Johans bar och ställer till med mer bråk innan de blir avvisade.

Denna kväll blev många homosexuella misshandlade av nationalsocialister, men alla anmälde inte. Trots attfå anmält så blev rättegång, där det kom fram att de homosexuella killarna blev misshandlade just på grund av att de var gay eller för att de ”nationella” trodde att de var det.
Rättegången handlade om händelserna denna kväll utanför Tip Top. Två gaykillar går ut från klubben som låg i RFSL-huset på Sveavägen. Den ena killen heter Erik och är sminkad men ”inte uppseendeväckande klädd”, som han säger i tingsrätten. Erik tänker inte på att han är förföljd när han går mot Rådmansgatans tunnelbanestation. När han ska gå förbi spärren lägger en ”nationell” man sin hand på Eriks axel och säger till honom ”Hallå. Är du homosexuell din jävel”. Innan Erik ens hinner svara så slår mannen honom hårt med en batong. Han uppfattar ett klingande metalliskt ljud när slaget träffar. Det svartnar för Eriks ögon och det börjar blöda i huvudet. Han hinner inte se den som misshandlade honom.
Eriks vän pekade ut en kille som tillhörde nazistgänget, men den mannen blev senare friad.
Samtidigt som detta händer står en ”nationell” hakkors-prydd man som heter Viktor och skriker utanför Tip Top att han hatar homosexuella och att han vill att bögarna ska komma ut.

Ungefär samtidigt lämnar Tomas Tip Top tillsammans med några kompisar klädda i drag. När de kom ut på Sveavägen strax före klockan tre på natten möts de av ett antal okända män. Tomas tänkte inte mycket mer på dem när han letar efter sina bilnycklar. Plötsligt får han ett hårt slag i ansiktet av en av de ”nationella”. Peter, en av ordningsvakterna på Tip Top, springer efter Viktor och griper honom vid Rådmansgatan misstänkt för misshandel. Viktor ropar att han hatar homosexuella och att han minsann ska komma tillbaka.

Ytterligare en man blir samtidigt som Tomas misshandlad av de ”nationella” bara för att han råkar passera Tip Top. Han heter Kennet och var på väg hem från en helt annan restaurang en bra bit därifrån.

Under själva tingsrättsförhandlingen säger Tomas att han är homosexuell men han tror inte att han blev misshandlad på grund av sin läggning utan för att han var på fel plats vid fel tillfälle.
Detta trots att Viktor stått och skrikit ”djävla bögar” och att han hatar homosexuella. De ”nationella” säger även i tingsrätten att de ogillar homosexuella.
Många som blir utsatta för hatbrott har svårt att förstå att de blir utsatta för våld på grund av sin läggning. Flera verkar inte ens känna till att det finns de som vill utsätta en för fara bara för deras läggnings skull.

Nationalsocialisten Viktor som fälls säger under själva förhandlingen att han ”gillar inte vissa element… som belastar samhället.”

Kennet blir misshandlad bara för att han råkade passera ett gayställe och de nationella misstänker att även han kan vara bög. Trots att det inte framkommer i domen om Kennet var homosexuell, ser tingsrätten misshandeln av både Tomas och Kennet som hatbrott.

I domen står det att det är allmänt känt att Tip Top besöks av homosexuella. Av förhöret med vakten Peter framgår det att Viktor stått utanför Tip Top och ropat att de skulle komma ut och slåss. Under gripandet säger Viktor att han starkt ogillar homosexuella och han är aggressiv mot gästerna. Detta bevisar att motivet till anfallen är att kränka personer på grund av deras sexuella läggning.

Om flera av bögarna som blev misshandlade denna dag hade anmält detta hade det förmodligen inneburit att straffen mot gärningsmännen hade blivit mer rättvisa. Tingsrätten visade att de kunde identifiera vad ett hatbrott är men utan anmälan från dem som drabbas och utan att vittnen berättar vad de sett är det svårt för rättvisan att fungera som det är tänkt.

Namn har ändrats för att skydda identitet

Läs tidigare artiklar om svenska hatbrott

Med yxa ville Fredrik ”få samhället att reagera” Nynazister stormade in på schlagerpartyt

Publicerad: 2008-03-02 15:07:47