Svenska hatbrott

Den 28 maj 2007 arbetade ”Anna” som vanligt på RFSL i Stockholm. Denna dag ringde Fredrik på dörren, fast besluten att hugga ner någon RFSL-medarbetare med en yxa. Fredrik anser att föreningen under de senaste tio åren har arbetat mot de mänskliga rättigheterna och att RFSL vill inskränka yttrandefriheten för dem som inte tycker likadant som RFSL.

Hans mål var att skada någon på RFSL för att få igång en debatt genom att göra en manifestation som inkluderade våld. Han har inget emot homosexuella men man ska ha rätt att kritisera dem. Han tycker att lagen har gått för långt när den skyddar homosexuella och han vill värna om det fria ordet. Fredrik menar att han inte ens läst någon insändare som riktar kritik mot föreningen.

När han kom till RFSL Stockholm hade han yxan i väskan. Fredrik kände sig obekväm och nervös. Han knackar på och en mycket trevlig kvinna öppnar. Kvinnan var dock för trevlig för att anfalla enligt Fredrik. Han tänkte tanken men kunde inte göra det mot henne. Istället låtsades han att han var ute efter information och blev insläppt. Han såg att Anna kom gående mot pentryt och tog fram yxan, Fredrik kände ”att han inte skulle förlåta sig själv” om han lämnade RFSL utan att ställa till en scen. Anna stod med ryggen emot honom och han tvingade sig själv att utdela ett hugg med yxeggen mot henne.

Anna vände sig om och han tog tag om yxan med båda händerna. Hon hamnade på golvet och det blev en brottningsmatch om yxan. Fredrik började slå hennes huvud flera gånger mot golvet för att få tag i yxan. Anna skrek högt och folk kom till undsättning.
Fredrik flydde från platsen och senare gick han fram till en polispatrull och frågade dem om de hade hört talas om ett bråk på RFSL. När polisen svarade att de hade hört talas om det så berättade Fredrik att det var han.

Fredrik menar att han befann sig i ”mentalt vakuum” och påstår att han inte ville döda Anna utan ”bara” skada henne. Om han hade velat döda så hade Anna varit död. Fredrik väger 150 kilo och Anna 64. Han säger att han inte la så mycket styrka i hugget med yxan. Åklagaren ser det som ett försök till mord, vilket är ganska logiskt när någon slår med en yxa. Enfråga som väcks hos mig är hur Fredrik kunde ha en sådan total kontroll med yxan om han var i ett så kallat ”mentalt vakuum”..

Tingsrätten håller med Fredrik om att uppsåtet var att skada, inte att döda. Däremot ser man det styrkt, eftersom han använde en skarpeggad yxa mot henne, att han ville skada Anna allvarligt. Misshandel anses vara mycket grov eftersom det skedde i Annas arbetsmiljö där hon har rätt att känna sig trygg. Det anses även uppenbart att Anna blev huggen med yxan för att hon var en representant för RFSL. Tingsrätten ser det hela som ett hatbrott.
I den rättspsykiatriska undersökningen intygas att Fredrik har begått gärningen under en allvarlig psykisk störning. Fredrik uppfyller kraven för att överlämnas till rättspsykiatriskt vård som bör förenas med särskild utskrivningsprövning.
Fredrik säger i polisförhören ”handlingen var inte lustfylld, men nödvändig. Jag får ingen glädje att skada henne, utan en reaktion mot RFSL.” Vidare säger han ”Jag är ingen sadist.. Det var en desperat handling för att få samhället att reagera”.

Under husrannsakan hos Fredrik hittade polisen ett brev till honom där det stod. ”Har du röstat på Nationaldemokraterna, själv har jag röstat på Piratpartiet.” Är det sådana som Fredrik som lockas till Nationaldemokraterna? Fredrik säger i polisförhören att han inte har något förhållande med någon kvinna just nu men att han är heterosexuell. Angående skadorna på Anna och risken att hon skulle ha kunnat dödas svarar Fredrik ”Jo men det är inget jag reflekterar över i detalj, men inser att den värsta utgången hade kunnat varit döden”.
Fallet har inte överklagats till hovrätten.

http://www.qx.se/nyheter/index.php?l%E4n=1&text=svenska+hatbrott&lista=fri

Källa: Tidigare artikel om svenska hatbrott

Publicerad: 2007-12-03 10:00:00