Svenska hatbrott

– Jag anser att homosexualitet är ett brott mot naturens lagar, det ska inte accepteras och absolut inte uppmuntras, sa en 26 årig högerextrem kille under tingsrättsförhandlingarna. Han och en 23 årig kamrat dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för grov mordbrand efter att ha kastat in molotovcocktails genom fönstret till Piteås RFSL lokal två gånger 2005. Under polisförhören berättade 26-åringen att han ville skrämma homosexuella och visa att de inte var accepterade i staden och det var därför de begick brottet.
Många nazister och religiösa fundamentalister ser RFSL som en av de viktigaste homoorganisationerna. Och därför ger de sig på RFSL för att skada organisationen och skrämma alla de som RFSL jobbar för. Under de senaste åren har det förkommit flera attacker mot RFSL-lokaler runt om i landet.

Oftast har attackerna mot RFSL rört sig om ren vandalisering som till exempel stenkastning. Natten till den 7 februari 2007 blev RFSL Stockholms fönster krossade med stenar. Stenarna som användes vid attacken var dekorerade med den högerextrema organisationens Svenska motståndsrörelsens symbol. På deras hemsida brukar de skriva glorifierande om de olika attackerna på homosexuella. På detta sätt går det att intyga att det rör sig om hatbrott.

I denna artikel tänkte vi på QX.se gå lite närmare på ett fall som prövats i tingsrätten men överklagats till hovrätten. Där väntas fallet tas upp i början av nästa år.
Den 20 maj 2006 satt ett gäng glada bögar och flator i RFSL Kristianstads lokal med sina vänner och tittade på Eurovisionsfestivalen. Någon annanstans satt flera killar och tjejer och drack öl i en park. De flesta var sympatisörer till Nationalsocialistisk front och några av dem bestämde sig för att gå till ”bögstället” RFSL. Mitt under det glada schlagerpartyt stormade nynazisterna in på festen. Nationalsocialisterna skrek glåpord mot homosexuella och drog kniv.

Det är väldigt hög volym från tv-apparaten i lokalen och volymen skulle bara bli högre när Simon Lindberg och hans kompis Thomas startade tumult. Thomas går fram till baren och hugger en kniv i bardisken. En av gästerna som heter Staffan, sitter i en barstol när han ser att Thomas iklädd i en mörk huvtröja snabbt kommer mot honom. Thomas välter omkull Staffan och båda hamnar på golvet. Staffan får ett knytnäveslag i ansiktet och blir räddad av sin vän Jonas. Thomas som är beväpnad med kniv ger sig då på Jonas, som försvarar sig med en barstol. Gästerna hör hur någon ropar ”är det skönt att knulla röv” och skriker ”bögdjävlar”. En gäst som heter ”Kalle” hör hur Thomas gastar ”jag ska döda alla i lokalen”. Strax därefter slår Thomas till Kalle så hårt att han flyger i väggen. Thomas håller en kniv framför Kalles ansikte och säger ”djävla bögdjävel”. Simon Lindberg går tyst förbi. Gästerna lyckas till slut mota ut nazisterna ut ur lokalen.

Det fanns fler NSF-sympatisörer ute vid entrén, bland annat några tjejer som försökte hetsa fram mer bråk. En RFSL-funktionär såg hur Simon gjorde en attack med kniv mot Jonas när de stod på utsidan. Funktionären uppfattar det som om Simon försökte hugga ihjäl Jonas men att han klarade sig tack vare sina reflexer. Funktionären hörde hur de som stod utanför ropade ”djävla bögdjävlar”, ”ni ska inte få leva”, ”ni är äckliga” och ”vi ska döda er och strimla er”. Thomas kastar en oöppnad ölburk på funktionären.
RFSL-gästerna går in igen och en hand krossar en ruta. Senare konstaterar polisen att blodet till hör Simon via ett DNA-prov.

Kalle pekar ut Thomas som mannen som hotade honom med kniven vid tingsrättsförhandlingarna och säger att Simon var den tysta mannen. Simon Lindberg, ledare i NSF i Skåne, fälldes därefter för medhjälp till misshandel. Simon kandiderade 2006 till kommunvalen och hans namn och bild har förkommit i många medier efter misshandeln, därför får han stå med fullt namn i denna artikel. Kalle säger att han känner att ”de var där för att förstöra” och att det var ett hatbrott. Under rättegången berättar funktionären att Thomas var mannen som högg kniven i bardisken.

Jonas som kom till sin kompis Staffans undsättning kände sig arg för att han förstod att Staffan blivit misshandlad på grund av hans läggning. Jonas blev slagen och efteråt upptäcker han att han har två märken som kan ha gjorts med kniv. Vittnena såg att Thomas var beväpnad med en kniv eller ett knogjärn med en kniv i mitten.

Under polisförhören berättar Thomas att han började misshandla folk för att någon hade tagit honom ”i de nedre regionerna”. Thomas försöker få fram att han blev utsatt av ett närmande. De flesta som begår hatbrott brukar hävda detta, för att få ett lägre straff. Thomas berättar att två eller tre personer hoppade på honom och ”att alla viftade så gott de kunde”.

Simon Lindberg berättar att han och några kompisar gick till RFSL. Väl där startade han ett upphetsande samtal med gästerna eftersom han inte känner någon som helst sympati för homosexuella. Simon påstår att han blev slagen på huvudet, han menar att han blev så rädd att han slog till personen närmast honom. Simon hävdar att han inte hade någon kniv. Under tiden som tumultet pågick blev han skadad och blödde.
Simon är inte så trovärdig i något av det han säger under polisförhören eftersom han först ljuger för polisen och berättar att han hade blivit knivhuggen under ett rån vid en bankomat. Han berättar detta för att han inte vill att NSF ska få dåligt rykte om det kommer fram att de varit i bråk med RFSL. Det enda som verkar trovärdigt i hans förhör är när han berättar att han inte har någon sympati mot homosexuella och RFSL.

Simon påstår att skälet till att de gick till RFSL inte var att hota någon eller misshandla någon på grund av dennes sexuella läggning. Det säger han för att han är rädd för att brottet ska ses som ett hatbrott. Vore det inte bättre att stå för sina åsikter, gentemot den egna gruppen undrar jag. Simon säger i tingsrätten att han inte har något emot homosexuella men att han är emot RFSL för att han anser att homosexuella inte ska få adoptera barn.

Tingsrätten tror inte att Thomas agerade i nödvärn och döms till fängelse i sex månader. Han fälls för misshandel och olaga hot. Simon Lindberg fälls för medhjälp till misshandel, medhjälpt till olaga hot och döms till fängelse i tre månader. Han förekommer i två avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare för skadegörelse och grov skadegörelse. Tingsrätten anser att efter Kalles och funktionärens vittnesmål har det framkommit att anfallet skedde på grund av målsägandens sexuella läggning. Tingsrätten anser att Thomas ska få fängelse i fyra månader men på grund att det rör sig om ett hatbrott får han två extra månader och straffet blir totalt sex månader.

Straffen är egentligen mycket låga då det bara är slumpen som gjort att ingen blivit dödligt skadad. Snart går fallet upp i hovrätten. Simon Lindberg anser att det inte var ett hatbrott och menar att han var på RFSL för att diskutera politik. I överklagandet till hovrätten står det, att straffskärpningsregeln ska användas med försiktighet. Fast gästernas vittnesmål talar sitt tydliga språk över varför de blev anfallna. Och Simon Linberg säger till sina vänner låt oss gå till ”bögstället”. Och hans kompisar förstod att detta skulle innebära bråk.

http://www.qx.se/nyheter/index.php?lista=fri&text=m%F6rdad+f%F6r+sin+l%E4ggning

Källa: Facuno Unias artikelserie Mördad för sin läggning

Publicerad: 2007-11-20 16:31:54