Om förslaget antas även i Kaliforniens Senat som kommer den 22 maj att bli en minnesdag, men dock en minnesdag som ”inte skall innebära kostnader för delstaten”.

Harvey Milk riskerade medvetet sitt liv eftersom han ansåg att genom att leva öppet som en homosexuell man kunde han bidar till att full jämlikhet för alla människor kunde uppnås”, sa Geoff Kors från utbildningsutskottet. Hans modiga ledarskap och vision har inspirerat tre generationer i försvaret för HBT-människor landet över. En delstatlig dag för att till hans ära visa erkännande kan påminna oss att vi alla har kraften att leva öppet med ära och respekt.

Lagförslaget uppmuntrar även skolor och utbildningsinstitutioner att utbilda elever om Milk, något som ofta glöms bort i historielektioner.

Mannen bakom förslaget demokraten Mark Leno, kallade Milk ”en sann amerikansk hjälte som gav generationer av bögar och lesbiska hopp.”

Milk föddes 1930 och flyttade in till San Franciscos Castro-område 1972 där han öppnade en kameraaffär. Han blev aktivist i den tidiga och utåtriktade gay rights-rörelsen i stan och valdes 1977 in i stadens kommunfullmäktige.
Milk blev den första öppet homosexuella att väljas in i en större stads kommunfullmäktige och den tredje öppet homosexuelle i USAs historia, efter Elaine Noble, som valdes in i Massachusetts representanthus 1975 och Kathy Kozachenko som 1974 valdes in i Ann Arbors (Michigan) stadsfullmäktige.

Milk och borgmästare George Moscone sköts till döds inne i San Franciscos stadshus den 27 november 1978 av en nyligen avgången kollega, Dan White. Han var arg över att Moscone inte vill låta honom återta sin position som ”Supervisor” och att Milk ägnat sig åt lobbying mot honom.

Whites osedvanligt milda dom för dubbelmorden (sju år och åtta månader med möjlighet till förtida frigivning) ledde tillvåldsamma ”White Night Riots” i San Francisco den 21 maj 1979. Whites milda dom motiverades med att han på grund av att ha ätit för mycket ”junk food” som gjort honom psykiskt instabil. Detta ovanliga argument från advokaterna fick smeknamnet ”Twinkie defense”.

Under upploppen samlades en stor grupp homosexuella vid stadshuset den natten domen föll. Polisbilar och affärer brändes och förstörde de elkablar som försörjde stadens bussar. Mer än 160 människor fördes till sjukhus efter skador.