Den 16 augusti var det en stor manifestation i Mumbai där prinsen och gaykämpen Manvendra Singh Gohil höll tal där han krävde att paragraf 377 skulle tas bort. Femhundra personer marscherade stolt och bland dem fanns 27 åriga Joel Ferns. Joel har varit ordförande för Mumbais gayorganisation Gay Bombay. Han är en av de få medialt öppet homosexuella i Indien och är ofta med i media och pratar om homosexuellas rättigheter.
– Gay Bombay är en organisation med mer än 700 medlemmar som hjälper homosexuella att för det första erkänna att de är homosexuella, kunna komma ut för sina föräldrar och genom att vi ordnar fester skapa möjlighet för att umgås med andra gays, berättar Joel.
De flesta indier kommer inte ut, eftersom de tänker på familjen och släktens rykte mer än sin egen lycka. Joel kunde inte leva så och bestämde sig för att komma ut för sina föräldrar 2003, innan dess hade han haft ett förhållande med en kille i nio år.
– Efter nio år klarade inte min kille av pressen från sina föräldrar och bestämde sig för att gifta sig med en kvinna. När vi gjorde slut beslutade jag mig för att berätta för mina föräldrar. Min mamma var inte så glad, så som jag misstänker att de flestas föräldrar blir när vi kommer ut. Hon pratade inte med mig på två månader, trots att vi levde i samma lägenhet. Min pappa hade inga problem, han sa om du är gay så är det så. De flesta indier tänker på vad släkten ska tycka och lever ett miserabelt liv, det är dags att folk börjar tänka på sig själva och kommer ut.
Joel berättar om synen på homosexuella som många indier har, att de tror att homosexuella killar egentligen vill bli kvinnor eller att det är något fel med deras könsorgan berättar Joel.
– Tyvärr tror de flesta indier fortfarande att det är så med bögar. Men mina föräldrar är välutbildade, de vet vad det betyder att vara homosexuell. Jag är stolt över att vara bög i Indien och vara med att kämpa för att lagen skall tas bort. Som det är nu är det inte accepterat att vara gay här och man kan få upp till tio års fängelse om man blir upptäckt med att ha sodomi, alltså analsex.
Lagen säger att om man har analsex även om det är mellan två jämnåriga män och båda är med på det så riskerar båda parter fängelse.
– Staten vill än så länge inte ta bort lagen. För oss är det viktigaste att inte vi anses vara kriminella och dömas till fängelse. Frågan om gayäktenskap ligger långt fram i tiden. Det vikigaste för oss är att slippa få fängelse för vilka vi är.
I det indiska parlamentet tror man inte att det finns så många homosexuella eftersom de flesta lever kvar i garderoben.
– Men vi är många och många som stödjer oss som skulle rösta emot lagen. Indien har alltid varit bakåtsträvande, men nu måste vi komma in i tvåtusentalet. Om man är gay i Mumbai så finns det massor av ställen att få sex via, som t ex den indiska gaysidan guys4men, men inte så många ställen att kunna umgås på. Vi brukar anordna fester som Gay Bombay och hjälper bögar med att ordna modevisningar och annat. Kläddindustrin i landet går framåt och det mycket tack vare gay designers. Kvinnor som gifter sig söker upp gaykillar för att de tror att vi kan hjälpa dem bättre med make up och kläddval, säger Joel och skrattar.
I Mumbai som förut hette Bombay finns den största synliga homosexuella populationen i landet, mycket tack vare ett stråk som heter The Wall, som är en strandpromenad från The Gate of India. Hundratals killar sitter eller strosar fram och tillbaka längs The Wall och raggar. Det finna många yngre killar i tjugoårsåldern som säljer sex, men Joel menar att många av dem egentligen inte ute efter pengarna utan använder prostitution som ett slags alibi för att de vill ha sex med killar.
– Det började med att Indiens enda gayvänliga klubb Voodoobar ligger vid The Wall. Efter stängningsdags går folk till The Wall. Om du står där så vet folk att du är öppen för äventyr. Det finns många hotell i närheten till The Wall dit folk går för att ha sex. Det finns egentligen ingen annanstans där män kan ha sex med andra män. Det finns inga dark rooms eller bastuklubbar eller liknande. Och de flesta lever med sina föräldrar eller sina fruar. Därför så är det många som plockar upp killar på strandpromenaden och ta med sig killar till hotellen.
I Mumbai finns det inte så många gayvänliga ställen att gå på. På de flesta ställen måste killarna gå med tjejer för att bli insläppta eftersom barerna mest är till för heterosexuella par och inte släpper in singelkillar. Det är därför som Gay Bombay anordnar egna fester. Till den första festen kom det bara fyra människor men på den senaste var det över fyra hundra gäster.
Innan Pride-paraden berättade Joel för QX.
– Jag kommer självklart att gå med. Det finns många som tänker gå i paraden men de kommer att bära masker, för att de vill skydda sina identiteter, men de stödjer saken och tänker gå. Vårt motiv och agenda är att lagen ska avskaffas och vi vill att regeringen ska förstå att vi finns. Det kan hända att paraden i Mumbai blir attackerat av religiösa fanatiker. Men vi hoppas att det inte händer något. Vi måste visa att vi finns och det är det vikigaste. De flesta lesbiska liksom bögarna är fortfarande kvar i garderoben.
Joel längtar efter att bli pappa och tänker adoptera barn.
– I Indien är det ok att som homosexuell adoptera barn. Jag vill adoptera två barn. Först kommer jag att få vara singelförälder tills den dagen jag träffar en kille som vill bli pappa med mig. Jag skulle kunna få barn med hjälp med en surrogatmamma men jag vill helst hjälpa barn som redan är födda och inte har någon som tar hand om dem. Varför skulle inte jag som homosexuell vara en bra förälder, frågar han sig.

Guidetips:
Om du åker till Mumbai stanna i Colaba nära the Wall, där finns det många trevliga ställen. The Sea Palace Hotel är trevligt och säkert. Ligger nära Voodoo bar.
Gayvänliga ställen
Cafe Leopold
Colaba Causeway
Är populärt bland homosexuella särskilt på söndagseftermiddagar. Det finns massor med indiska rätter att välja på och även ett stort urval av västerländska och trevlig personal.
The Voodoo Pub
Mumbais icke officiella gayklubb som varit öppet i flera år, gay på lördagskvällar.
The Copacabana Bar
Chowpatty Beach
Är mycket gayvänligt men svårt att komma in på som ensam kille eller tjej Det bästa är att komma dit innan 22:00.
Kolla även på www.guys4men.com


Mumbai i Qx GayMap