Phyllis och Del var de första som gifte sig i San Francisco februari 2004 – innan dessa vigslar stoppades av Kaliforniens HD. Paret blev dock åter de första som vigdes av borgmästaren Gavin Newsom 16 juni i år när samkönade äktenskap blev lagliga i Kalifornien. Del och Phyllis hade då varit ett par sedan 55 år och var en av de målsägande i årets beslut.

Del Martin var en av grundarna till den första amerikanska organisationen för lesbiska: Daughters of Bilitis 1955, dvs mitt under McCarthy-eran i USA. Organisationen publicerade tidskriften “The Ladder” från 1956. Denna förenings historia finns mycket väl beskriven i boken “Different Daughters” av Marcia M Gallo.
Del Martin och Phyllis Lyons politiska arbete varit avgörande i flera av de historiska skeendena för HBT-rättigheter i USA även innan vigselfrågorna under 2000-talet. Främst gäller det borttagandet av den psykiatriska diagnosen 1973. Del Martin ingick även i den kommitté som nuvarande talmannen i representanthuset Nancy Pelosi satte samman om åldrande och bidrog då till att visa på frågan kring åldrande HBT-personer.

Beskedet om Del Martins bortgång ledde till att flaggorna på stadshuset i San Francisco och den stora regnbågsflaggan vid Castro flaggades på halv stång.


Första paret ut i San Francisco