I en interpellation, fråga, till socialminister Göran Hägglund (kd) tog igår vänsterpartiets Josefin Brink upp hur lesbiska par som söker hjälp med assisterad befruktning behandlas av landstingen i Sverige.
Hon konstaterar att i 17 landsting så erbjuds mellan två till sex försök inom ramen för vanlig patientavgift för såväl heterosexuella som lesbiska par. I Östergötland får dock lesbisk par betala 3 000 kronor för två försök medan heterosexuella par får obegränsat antal försök inom ramen för patientavgiften. I Västernorrland, Västerbotten och Jämtland måste lebsiska par betala de tre första försöken själva hos privat vårdgivare, till en kostnad av 8 000 kronor per försök. Heterosexuella par täcks vid de ter första försöken av patientavgiften.
I sin fråga till socialministern nämner Brink även att Uppsala tingsrätt den 22 oktober i år dömt till förmån för en kvinna som lever med en annan kvinna och som nekats dela sina försök med sin partner. Hon ansågs ha blivit utsatta för diskriminering.
Gran Hägglund varade under tisdagen Brink genom att hänvisa till att det är sjukvårdshuvudmännen, det vill säga landstingen, som ansvarar för att invånarna skall få tillgång till god hälso- och sjukvård. Prioriteringarna ligger därmed hos landstingen där prioriteringar enligt lagstiftningen skall ske så att den som har det största behovet skall ges företräde.
– Bedömningen av vem som ska få tillgång till assisterad befruktning ska, liksom andra prioriteringar inom hälso- och sjukvården, göras med utgångspunkt i dessa riktlinjer, sa Hägglund i sitt svar och hänvisade de som känner sig diskriminerade till HomO, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.
Brink lät sig inte nöja med svaret utan påpekade att lagen som ger lesbiska tillgång till assisterad befruktning hade som uttalad ambition att lesbiska par skulle beredas samma möjlighet sim heterosexuella par.
– Att ansvarig minister väljer att bemöta en så flagrant och systematisk diskriminering med att hänvisa till att det går bra att göra en anmälan till HomO får mig att undra om det ändå inte är Göran Hägglunds personliga åsikter om lesbiska föräldrar som spökar, sa hon.
Hägglund svarade med att hänvisa till att det pågår två rättsliga processer kring frågan om lesbiska par diskrimineras som det därför ”vore direkt olämpligt om jag gav mig in i.”

Landsting kritiseras för hantering av lesbiska par HomO kränker homosexuella Olika priser på barn är diskriminerande