Debatt

Vi som politiker ska inte lägga någon värdering i människors bakgrund eller livsval, oavsett om det handlar om val av partner eller tro. För oss är de dock en självklarhet att de ingrepp och åtgärder som utförs med skattemedel ska vara medicinskt motiverade. Om så inte är fallet får patienten betala en högre avgift, om än oftast långt från självkostnadspris.

Att principen om medicinska skäl ska gälla har vi politiker i Östergötland, från samtliga partier, varit överens om under många år. De är direkt nödvändiga för att avgifterna ska vara rättvisa, inte beslutas utifrån godtycke eller återspegla den patientgrupp som skriker högst för stunden. Effekten av det blir att lesbiska par, som saknar medicinska skäl (för homosexualitet är väl rimligtvis inte ett medicinskt skäl, eller?), får betala en högre avgift. Utifrån samma principer får man också betala en högre avgift för omskärelse av pojkar, i de fall som motivet är religiöst snarare än medicinskt.

För mig är det en fullständig självklarhet att stat, landsting och kommun ska behandla alla sina medborgare lika. Vi ska vara blinda för kön, tro, sexuell läggning eller etnisk bakgrund när vi fattar våra beslut, både i stort och i smått. I det här fallet är det också precis vad vi har gjort. Samma regler gäller för alla.

Mot den bakgrunden blir HomO:s kritik så obegriplig. Det han begär är nämligen inte att vi ska behandla homosexuella lika. Det gör vi redan. Det han begär är att vi ska behandla homosexuella olika. En populistisk särlösning för just lesbiska par. Det är en åsikt som jag inte kan acceptera, vare sig som politiker eller som homosexuell.

Christian Gustavsson
Landstingsråd (m)

http://www.qruiser.com/theme/regnbagsval/?block=6

Källa: Moderatblocket på Tema Regnbågspolitik

Publicerad: 2007-11-03 14:44:57