Spring Prides parad kunde hållas i strålande solsken och det tilltagna polispådraget kunde leende gunga med i discomusiken som spelades från paraden. Trots ett just idag helt Handbollsfinals-upptaget Eskilstuna var det bra med folk ute på stan.
Ett tusental personer gick med där alla politiska partier inkluderat Piratpartiet men exklusive kristdemokrater blandades med såväl hbt-personer som många övriga eskilstunabor.
Spring Prides parad inleddes med en fest på Fristadstorget där kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström kunde konstatera att Spring Pride passar perfekt med stadens nyformulerade vision som kan sammanfattas med den stolta ”fristaden” som välkomnar olikheter, utmanar och är modiga.
– Många har fått fly småstaden, sa han och konstaterade att när han var ung skulle han aldrig ha kunnat ens tänka att ett Spring Pride kunde hållas i staden.
– Jag hoppas att vi skall lyckas städa upp i mörka fördomar, sa han vidare och hoppas därmed kunna vända trenden så att hbt-personer inte längre flyr mindre städer utan snarare tvärt om.
På scen inleddes under ledning av gaybloggande Robin programmet av Friskis och Svettis följt av Jan George och galaframträdande av Dragshowgruppen Rainbow Sisters. Madonna-cover-sångerskan Melissa Totten. När Magnus Carlsson gick upp på scen började det så svänga rejält i publiken som sjöng med i hans slagdängor. Dessutom talade såväl Stockholm Prides ordförande Claes Nyberg som RFSL Eskilstunas nya boss Elias Catano.
Ikväll fortsätter festen i Eskilstuna på Raw och i morgon är det sista dagen på årets Spring Pride.