Jämfört med de Pridefestivaler som kanske många av oss är vana vid, var Kinas första Pride naturligtvis ett spädbarn. En småskalig festival utan parad, som undvek att ha alltför uttalade politiska undertoner och istället valde att satsa på underhållningsbaserade arrangemang såsom vinprovningar, open mic-framträdanden, filmvisningar och iscensatta gaybröllop.

Inte så konstigt, man har mycket att handskas med: lagar som i Sverige gick igenom till homosexuellas fördel för över 30 år sedan, har här mindre än 10 år på nacken, hbt är ett ytterst undanskymt ämne som sällan nämns i media eller den allmänna debatten. Medan Pride i Sverige i det närmaste har förvandlats till säljknep, något som företag och organisationer slåss om att få bli associerade med – som vi senast såg i somras på Stockholm EuroPride – är förhållandet i Kina det omvända.

Henry Rahardja, en av Pride-arrangörerna berättar att många barer och restauranger sade nej till att inhysa Shanghai Prides olika programpunkter

– Vi frågade många olika pubar, barer och restauranger, men de flesta sa nej. De gjorde det dock på ett väldigt kinesiskt vis, de sa aldrig öppet att det var på grund av hbt-frågan. De sa att de skulle fundera och sedan höra av sig, men de gjorde de aldrig.

Dessutom är hotet från den kinesiska överheten alltid närvarande, det fanns en rädsla att hela festivalen skulle bli avstängd innan den ens börjat. Man kontaktade därför en advokat för att få koll på lagen och beslöt att inte hålla några evenemang på offentliga platser. Allt som kan störa den allmänna ordningen är känsligt för polisen.

Ändå stötte man på problem mot mitten av veckan då myndigheter grep in och tvingade ledningen att stryka tre av festivalens programpunkter, två filmvisningar och en teaterpjäs. Anledningen var, som det hette, att man saknade visningstillstånd. Enligt Jeffrey Tang, som jobbar som event manager på restaurangen där de två filmerna skulle visas, är det dock uppenbart att det hela var relaterat till att hbt-frågor anses kontroversiella.

– Naturligtvis har det med det att göra. Vi har haft liknande evenemang förut, utan problem. Det finns för många lagar i Kina, och allt som oftast går folk runt dem. Polisen ser ofta genom fingrarna, men när det är det är något de inte gillar, då väljer de att använda lagen.

Även om Kinas första Pride fick sig några törnar, gick ändå det mesta som planerat. Man visade Cui Zi’en’s dokumentär Queer China som var en genomgång av landets olika hbt-organisationer, en palett som onekligen gav intrycket att det bubblar av regnbågsaktiviteter under ryggraden på ”den stora draken”. Under veckans enda panelsamtal diskuterades utvecklingen av ”gay venues” genom Shanghais historia, (det började i parker och badhus, sedan kom gayklubbarna), och Professor Gao Yanning från Fudan University berättade om hur det gick till när man 2003 öppnade landets första universitetskurs om homosexualitet, en händelse som nationell media gjorde sitt bästa för att undvika.

Panelsamtal och film, men även fester stod naturligtvis på programmet. Kanske var det till och med så att hindren som festivalen stötte på under vägen bara spädde på festyran, vilken fick sin absoluta kulmen under lördagens Pride Day, som var späckad av besökare, draghows, kinesisk opera, hot body competition, gaybröllop, flirtar och hångel.

Shanghai Prides taleskvinna Hannah Miller är tacksam och överväldigad över vad festivalen inneburit.

– Många av våra vänner i det lokala gaysamhället som tidigare har varit rädda att komma ut känner sig nu uppmuntrade att det finns utrymme för Kinas 50 miljoner homosexuella att leva sina liv så som de önskar. För bara några år sedan skulle det här evenemanget varit fullständigt otänkbart, men succén med Shanghai Pride vittnar om den växande toleransen och mångfalden i dagens Kina.

Kinesisk media har varit relativt tyst om arrangemanget, medan landets gaybloggar och internetforum har visat ett intensivt intresse i veckans olika festligheter. Inga konreta planer har ännu gjorts, men festivalarrangörerna hoppas kunna ordna Pride igen år 2010.

Fakta: Shanghai Pride och Hbt i Kina
Shanghai Pride besöktes av över 3000 människor och drog totalt in 15.380 RMB till Chi Heng Foundation, en organisation som jobbar med att förebygga HIV/AIDS.

I Kina är homosexualitet lagligt och 2001 avskrevs det även från listan av psykiska sjukdomar. Samkönade äktenskap är ännu inte tillåtet.



Läs även Kina kommer ut – snart