”Tusentals” gick i lördagens SpringPride-parad rapporterar EskilstunaKuriren. En parad som numera ingår i stadens Vårfestival och som i år hade besök av Barbara Poma, ägare till baren Pulse i Orlando som förra året utsattes för terrorangrepp med 49 döda som följd, och Neema Bahrami som var med vid attentatet och arbetar som klubbens verksamhetsledare.

De två var med på ett seminarie under fredagen där de berättade om hur den traumatiska händelsen fått dem att samla sig för att sprida budskap om kärlek och fred. ”Vi vill inte uppfattas som politiska” sa de till QX och förklarade att den Pulse Foundation som nu startats ”handlar om vad som hände och hur vi nu hanterar detta”. De två söker stöd dels till att bygga ett minnesmonument vid klubben Pulse, för att ge finansiellt stöd till de som drabbats av attentatet och så för att skapa ett hbtq-museum.
– Att starta ett museum handlar om utbildning och om att framtida generationer inte skall glömma kampen för jämställdhet, förklarade Poma för QX.

Efter paraden var de två huvudtalare i en stad som de kände sig trygga i och nu hyllar för all den kärlek de mött.
– Men innan vi åkte var det många som varnade oss för att besöka Europa på grund av oron för terrorattentat, berättar Poma. Men det är viktigt att visa att rädsla inte skall styra oss.
– Neema, du var med vid attentatet, hur orkar du gå vidare efter en sådan upplevelse?
– Hur kan jag inte orka att gå vidare, hur kan jag inte arbeta för att inga fler skall behöva drabbas. Om jag stoppar det arbete jag nu engagerar mig i så tillåter jag hatet att segra, svarar han.
– Nu har ert arbete lett till att ni från Orlando hamnat i den lilla staden Eskilstuna!
– Ja de var väldigt påstridiga och ville verkligen ha oss här, vilket vi är oerhört glada för, säger Poma och Bahrami lägger till.
– Det är i de små städerna människor lyssnar och det är med de mindre Pridefestivalerna förändringen börjar.

Vilket på många sätt stämmer med just SpringPride som var först ut att arrangera Pride utanför de tre största svenska städerna. Ett steg som nu spritt sig till snart 70 andra städer landet runt. Förutom Eskilstuna firades i helgen Pride i grannstäderna Sala och Vingåker (mångfaldsfestivalen) och så på Öckerö.
Och nu har festivalen, likt på många andra platser i landet, blivit en del av stadens bredare festivalarrangemang.

Nedan bilder tagna av Roger Dahlberg.