– Jag ska visa min film 13 Related Sewing Machines som jag gjorde som magister-examensarbete i ljudkonst på Dramatiska Institutet. I den visar jag upp 13 släktingar och deras symaskiner. Och så ska jag sy lite själv också, säger Anna Linder.

Vad finns det för koppling mellan symaskiner och Pride?
– Jag är queer och rör mig i en lesbisk värld och nu kändes det här som min grej när jag fick frågan om att delta. Jag har vänner som lever på att sy, och klichén att det är gaymänniskor som gör mode kanske stämmer, men jag vill inte göra det så enkelt.

Är det typiskt bögigt när man som jag fick en symaskin istället för en moppe när jag fyllde 15?
– Haha, nja, jag skulle nog säga att det är en generationsfråga. Vi i vår generation är de sista där det är naturligt att ha en symaskin hemma. Samtidigt blir tillverkarna av symaskiner färre och färre. Man köper kläder på HM och slänger sedan, ingen lagar något och det ger mig ångest!

Så det finns en hållbarhetstanke med det du gör?
– Ja, absolut. Jag gjorde ett performance i fem timmar en gång, där jag bara satt med de saker som jag sparat som behöver lagas. Jag mickade upp det hela i ett 8-kanalsljudsystem och sände ut det.

Vilken söm låter bäst när du syr?
– Zickzack låter roligare än raksöm, men det beror mest på symaskinen. Jag har en 80-talshuskvarna. Den låter som en traktor.