Den 22:a upplagan av Stockholm Pride är igång och Pride Park på Östermalm IP i Stockholm har öppnat. Första dagen bjöd traditionsenligt på invigningstal, prisutdelningar, artister och några kalla vindar…

Kvällens konferencier var poeten, aktivisten och författaren Yolanda Aurora Bohm Ramirez som ledde oss kvällen igenom. RFSL delade ut Regnbågspriset som gick till South Asian Pride för att de erbjuder en trygg mötesplats för hbtq-personer med rötterna Sydasien, medan Rosa Tisteln gick till SVT och Uppdrag granskning för programmet Tonårsflickorna och tranståget, enligt RFSL gav programmet en ensidig och förenklad bild av transfrågor vilket ökade på stigmat kring att vara trans.
Priset Gamla Hjältar gick till Monika Evadotter som startade Golden Ladies 1989 och på ett betydande sätt bidragit till att skapa en viktig träffpunkt för lesbiska och bisexuella kvinnor.

Stort jubel utbröt när FPES, Föreningen för transpersoner, delade ut sitt pris som i år gick till 9-åriga Julle som skapade rubriker förra året när han slängdes ut från pojklaget i fotboll eftersom hans juridiska kön är flicka. ”Julle, Julle, Julle” ropade publiken när han tog emot priset för sitt mod att stå upp mot föreningen.

Årets regnbågssångare var Göteborgs stolta druga, tillika Årets Drag på QX-galan, Cherry Wilder, som framförde den traditionsenliga regnbågslåten tillsammans med Stockholms Gaykör, vilket är ett samarbete med Posithiva Gruppen till minne av alla som gått bort i hiv och aids.

Ingen invigning utan tal och årets inbjudna talare var Stacy Lentz och Jon Voss.
Stacy är delägare till den ikoniska New York-baren Stonewall Inn och påminde alla om att ”Pride started with a riot” och berättade om upploppen utanför Stonewall 1969 som idag ses som starten för hela Priderörelsen. Stacy betonade vikten av att fortsätta kämpa för våra rättigheter, ”our work is not done” och nämnde att det idag är olagligt att vara hbtq i 69 länder, att det är dödsstraff i 14 länder och att man i 28 stater i USA kan sparkas från sitt jobb för att man är hbtq. ”Remember to keep fighting” sa Stacy som fick Pride Park att jubla.
Jon Voss, som är förlagschef för QX, gjorde publiken uppmärksam på att våra framgångar genom åren är mycket sköra, ”ett enkelt pennstreck räcker för att förändra vår situation” sa Jon och tog upp Donald Trumps beslut om att transpersoner numera inte är välkomna i USAs försvar.
– Vi måste kämpa för allas rätt att avvika, sa Jon och gav sedan en kraftig känga till Kristdemokraternas lunchsugna Ebba Busch Thor och hennes möte med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
– Vi glömmer inte er historia, dundrade Jon till publikens jubel.

Efter pausen tog musiken över och publiken bjöds bland andra på Gabriel Fontana, Melanie Webe, PAU, Efraim Leo, Årets Pride-låt med Daniel Mauricio och Patrick Jean, vars låt Prosecco är en stor QX-favorit.

Men det alla väntade på var ändå de två avslutande artisterna, Mel C från Spice Girls och Icona Pop.
Mel C hade med sig dragkollektivet Sink The Pink (vars väskor med scenkläder hade fastnat på flygplatsen i Amsterdam) och jublet steg med ett par hundra decibel när hela gänget gjorde entré till Aretha Fanklins A deeper love. Därefter följde i tur och ordning  Never Be The Same Again, Wannabe (Sink The Pink!), Say You’ll Be There, 2 Become 1, Blind (en Hercules & Love Affair-cover), High Heels och avslutningsvis superhiten I Turn To You som fick hela parken att hoppa i takt!

Men om Mel C hade kvällens största stjärnstatus så var det ändå svenska Icona Pops Aino och Caroline som hade öset och röjet! Tjejduon som erövrat världen fick hela Pride Park och dansa, klappa och vråla till hits som All Night, We got the world, Girlfriend och Emergency (där drugorna Bebulah Leigh, Cherry Wilder, Madame Heinz och Admira Thunderpussy gjorde dem sällskap). Och när Mel C kom in och gästade tjejerna i megahiten I Love it fick Pride Park glädjefnatt, fan vilket ös! Och vilken bra invigningsdag!

Kan torsdagens schlagerkväll slå det här? Imorgon vet vi.