Föreningen Stockholm Pride som arrangerar den årliga Pridefestivalen gjorde vid årets festival ett stort underskott. I slutet av september bad föreningen därför de leverantörer man var skyldig pengar att gå med på att endast 15% av skulderna skulle betalas, resten avskrivas.
Sedan början av oktober har förhandlingar med fordringsägarna pågått enligt föreningen. Två av dessa har meddelat att man stämmer föreningen Stockholm Pride för att få ut full betalning.
Den mediala uppmärksamheten kring Stockholm Prides ekonomiska bekymmer har varit liten och fram till i tisdags var det förutom QX endast SvTs och TV4s lokala sändningar som tagit upp problemen.
I Svenska Dagbladet framfördes hård kritik mot Stockholm Pride, en kritik som väckt en intensiv debatt på bland annat Facebook.
I Svenska Dagbladets artikel dras slutsatsen att Föreningen Stockholm Pride på grund av de antaget stora förlusterna bör ”kasta in handduken”, något föreningens styrelse under torsdagen gick ut och förklarade att man inte kommer att göra.
Vi vill också ta ansvar för situationen gentemot alla leverantörer och artister som drabbats och arbeta vidare för att föreningen ska kunna betala så stor del av räkningarna som det bara går. Att överge föreningen och medvetet låta den gå i konkurs är inte ett alternativ, då ännu mindre pengar skulle kunna betalas ut efter alla kostnader förknippade med själva konkursen.
I styrelsens pressmeddelande uttalas även att man inte söker konfrontation ”utan tror att samling är det som behövs”.

Läs även:


Pride betalade aldrig Babsans bukett

Artistbolag säger nej till Pride-uppgörelse

Pride ställer in betalningarna

Prides ordförande: Vi är i en allvarlig ekonomisk situation


SvDs artikel ”Dags att kasta in handduken”