Socialdemokraterna med statsminister Helle Thorning-Schmidt i sina led och koalitionspartierna Socialitisk Folkeparti och Radikale Venster liksom vänsterpartiet Enhedslisten och oppositionspartiet Venstres ungdomsförbund gick med i paraden. En parad som i strålande sol leddes av Amnesty som lyfte situationen i Uganda.
Annars är det som det numera är i Danmark även vid Prideparaden: Folkfest, en herrans massa øl, smil och en stor portion humor. På plats fanns Göteborgskrogen BeeBar som samlade kanske ett av de större antalet dansande bakom sitt tre-bils-ekipage. En sak som tydligt skiljer Köpenhamns från Stockholms Prideparad är att man här fortfarande inte lyckats komma på idén att rikta högtalarna bakom paradvagnen för att få folk att dansa. När det sker, ja då lär det på allvar bli konkurrens om folkmängden mellan de två augustiparaderna.
Med en av byggarbetsområde halverad Rådhusplads blev de tre gatufesterna en bit därifrån snabbt överfulla efter paraden. Här slår tveklöst Köpenhamns Pridefirande sina motsvarigheter i övriga Norden. Dundrade musik, dans och öltält på Studiestræde, Knabrostræde och i området kring Oscar, Heaven, CanCan och Centralhjørnet. Här börjar den verkliga folkfesten som lär rulla på till den siste øl-stinne somnat i halmen någon gång i morgon förmiddag!
I år var det tydligare än någonsin. Copenhagen Pride-paraden är och kommer så förbli – en folkfest för hela Øresund!

Stämningsfilmer från gatufesten i Studiestræde