Copenhagen Pride är tillbaka i full skala för första gången sen 2019. Kalaset började redan i lördags, 13 augusti, men vi har ännu hela den sista helgen framför oss och den är fullspäckad med både parad och party.

Många svenskar brukar dra över sundet för att maxa sommaren med en sista Pridefestival, och det är framför allt på Pride Square (på Rådhuspladsen mitt i centrala Köpenhamn) där det mesta händer. Där hittas restauranger, barer, två scener och inträdet är som sig bör helt gratis. Öppet 12 till midnatt fredag och lördag.

Fredag

Dragkväll på Pride Square
Med start klockan 19 ikväll fylls Pride Square-scenen av paljetter, höga klackar, lösmustascher och fejktuttar. Det är dags för Drag Night med närmare fem timmars underhållning. Bland de inbjudna artisterna finns danska och internationella dragqueens, och inte minst brittiska dragkungarna Don One och Adam All.

Absolut Drag Night
Sugen på mer? Dragqueens och DJ:s tar sedan över Pumpehuset där det utlovas en vild och galen efterfest. Biljetter kostar 149 danska kronor och uppåt.

Fluid Festival
Parallellt med Copenhagen Pride pågår Fluid Festival – som firar kvinnor, genderqueers och ickebinära med livekonserter och debatter. Hit kommer bland annat technokonceptet HOUSEFRAU (ikväll) och svenska DJ Pamela (lördag).

Full Fetish Party
Läder, gummi, uniform… Vad som än är din fetish så lär du hitta likasinnade på SLM Copenhagen. Festen börjar ikväll 22:00 och dörrarna stänger vid midnatt – kom i tid.

Paradrutten för Copenhagen Pride 2022

Lördag

Paraddags!
Årets Prideparad startar vid Frederiksberg Rådhusplads klockan 13. Paraden traskar genom stan och hela vägen till Pride Square dit de sista ekipagen använder vid 17. Där bjuds det sedan på underhållning, drag och DJ:s fram till midnatt.

Här hittar du gatufesterna
Gatufesterna i Köpenhamn på Pride-lördagen är en kär tradition som återvänder i år. Du hittar dem under lördagseftermiddagen och -kvällen runt Centralhjørnet och på gaybartäta Studiestræde. Fyra DJ-scener och foodtrucks utlovas.

Closing Party
Prides officiella avslutningsfest hålls på Stagebox (Refshalevej 189) där kvällens stora dragplåster är Drag Race-favoriten Miz Cracker. Biljetterna går på 250 danska kronor och kan köpas på Red Shoe eller Pride Square.