Med 50 000 i paraden och kring en halv miljon på gatorna som tittade på, eller hoppade in och ut bakom paradvagnarna, kunde Stockholm fira kärlek och framföra hbtqi-kamp i strålande sol. Utmed hela paradvägen stod människor och hejade fram deltagarna. Bland partiledarna saknades Ebba Busch som var upptagen med annat och Jimmie Åkesson (sd) som inte bjuds in eftersom deras politik strider mot Prides värdegrund.

På morgonen hade statsminister Ulf Kristersson (m) för första gången tydligt markerat mot de uttalanden som Björn Söder (sd), del av regeringens parlamentariska underlag, gett uttryck för genom att återigen påstå att Priderörelsen förespråkar sexuella övergrepp på barn.

– Det är groteskt, anklagelser är oerhört, oacceptabelt, djupt förolämpade och fel, sa han i TV4 morgonnyheterna och fortsatte:

– Jag reagerar mycket stark och så kan man inte uttrycka sig. Man kan inte förolämpa människor med falska anklagelser på det här sättet.

Senare gick han med i paraden liksom även oppositionens Magdalena Andersson som kommenterat Kristerssons uttalanden med att det inte räcker, utan han borde dra konsekvensen och upphöra med samarbetet.

Utmed paradvägen fanns enstaka ambulerande hbtqi-hatande kristna grupper som tidigare bland annat synts vid Malmö Pride. Även nazistiska NMR visade en banderoll om att ”stå upp för” familjen. De blev dock dyngsura när Swedavias och brandförsvarets vattensprutande bil, använd i paraden för att svalka av de paraderande, riktade vattenkanonen mot nazistgruppen.

Se den härliga filmen från paraden av Stefan Fors och TT-bilder från paraddagen.