Efter att i två år mötts av trakasserier när LundPride gett sig ut i Lund kommuns mindre samhällen, så fick de i år poliseskort. Reaktionerna som mötte paraderna där det ropades ”ropen skalla, pride är för alla” i Södra Sandby, Veberöd och Dalby var positiva i år berättar LundPrides Joakim Månsson Bengtsson. En bilburen man i Dalby valde att göra fuck off-tecknet när han körde förbi, annars var det solsken och glada miner.

När LundPride kom till respektive stad gick ett 30-tal personer med i Södra Sandby och Veberöd och något färre i Dalby där paraden krockade med en lokal marknad med tivoli.

I paraden gick enskilda, familjer, par och kompisar, berättar LundPride.

– De som stod och vinkade och hejade på oss under paradvägen var framförallt familjer och äldre som bor längst paradrutterna. Flera var beredda på att vi skulle komma och hade tagit med sig flaggor eller hade gått ut för att vinka hejande till oss, säger LundaPrides Joakim Månsson Bengtsson till QX och fortsätter

– Det vackraste och mest betydelsefulla för mig är när jag ser föräldrar som går ut i trädgården, till gatan eller som går med i paraden och låter barnen som växer upp i byn se och uppleva prideparaden, fortsätter han

– För mig som vuxit upp i Södra Sandby är det stort. Tänk att som liten, mellan och stor få se prideparaden marschera förbi ditt hem. Vilka samtal det väcker. Både inuti en själv och med sina familjer och kompisar. Jag tror starkt på att synligheten och normaliseringen av hbtqia+personer och våra rättigheter hjälper oss som individer, grupper och samhälle att bryta normer eller vara öppna och accepterande mot andra som bryter normer.

LundaPride pågår under veckan och kulminerar med paraden i Lund nu på lördag med avslutningsfest på Mejeriet.