Sedan i måndags har det pågått Prideevenemang i Falun och nu i helgen exploderar staden i aktiviteter. Idag fredag blir det Tacobuffé för funkisar och Schlagerakaroke på Kings Arms.
Klockan 11.00 i morgon lördag samlas det till parad på Kung Gustafs Torg. En parad med totalt 300 deltagare som förra året mötte hård kritik på grund av att en grupp bar budskapet ”Död åt SD och alla andra borgare”.
Öppna moderater protesterade och ledningen för Falu Pride lovade att i framtiden ”se till att vi har fullständig koll på vad som händer i leden.”.
Lördagens parad avslutas vid Arenan där en uppsjö seminarier och evenemang tar vid. I åtta olika rum hålls seminarier där bland annat RFSL Jag är fri-kampanj presenteras liksom nätverket Newcomers, Stolta föräldrar är på plats, alkoholnormer diskuteras och det blir ett Feministiskt forum och en rad seminarier kring feminism, funktionsnedsättning, diskriminering och föräldraskap.
Ute på terrassen är det huvudsakligen kroppen som står i fokus med Zumba, Linedance och Skateboard.
Evenemangen i Arenan avslutas med en konsert av Mimikry med start 20.00. Mimikry som gjort årets Pridelåt till Falun: ”Brinner”, med budskapet att ”vi har fått nog”!
Lördagens Pridemässa startar 21.00 i Falu Kristine Kyrka och så på kvällen är det fest mellan 22-02 på Club Etage.
Samtidigt med Falun pågår Pridefiranden i Umeå och Skövde.

I samband med Falu Pride har Kulturmagasinet 60° gett ut ett specialnummer. Läs det här: