Inför valet har Sverigedemokraterna jobbat hårt för att få en mer hbt-vänlig profil. Bland annat via en debattartikel på Aftonbladet, i nedtonadet av antihomosexuella uttalanden och genom att aktivt söka stöd på gayklubbar och på communityt Qruiser, har man sett ut att få ett visst genomslag.
I den valundersökning som genomfördes på Qruiser i förra veckan, kom partiet över 4%. Endast de som definierade sig som homosexuella gav partiet tummen ned.
I Södertälje har andrenamnet på Sverigedemokraternas kommunlista Nader Helawi aktivt sökt stöd genom att driva kampanj mot homoäktenskap. Nader som själv är flykting från Irak och aktiv inom den kristna gruppen kaldéer hoppas locka såväl kristna som muslimska väljare med sin kampanj.
I maj i år skrev Sydsvenska Dagbladet om hur Nader Helawi värvade sympatisörer genom att visa en socialdemokratisk annons med två kvinnor som gift sig.
– De förstör hela landet med sånt här, sa han till Sydsvenskan och menar att Kristdemokraterna inte är aktiva nog för att bekämpa homosexuella.
Nader Helawi är förutom sitt enaggemang mot homosexuella, dessutom aktiv för att kristna flyktingar skall få skydd i Sverige. Han är även oroad för ”islamiseringen” av Sverige.

Men hans främsta kampanjvapen är enligt Sydsvenskan och Aftonbladet kampen mot möjligheten för par av samma kön att gifta sig.
Inom Sverigedemokraterna blossade en debatt upp efter publiceringen av Nader Helawis engagemang för att värva fler kristna och muslimer till partiet med hjälp av att visa bilder på nygifta samkönade par.
Partiets ledning har kritiserat Nader Helawis antihomosexuella kampanj och en intern debatt har rasat om försöken att aktivt värva muslimer och kaldéer till partiet. Trots detta står han fortsatt på andra plats och arbetar aktivt för partiets syn på ”traditionella familjevärderingar”. Något partiledaren Jimmi Åkesson i Länstidningen i Södertälje menar inte skall tolkas som att man har en ”fientlig attityd gentemot homosexuella som individer eller grupp”.
Nader Helawi står förutom på kommunlistan i Södertälje även på Sverigedemokraternas lista till Landstinget i Stockholms län. På listan Sydväst står han på andra plats.
På första plats på partiets lista till kommunvalet står chefredaktören Tommy Hansson som gjort sig känd för att lämna Svenska kyrkan i protest mot biskop KG Hammar och ”Elisbeth Ohlsons perverterade utställning”, Ecce Homo. Han förklarade dessutom sin syn på kyrkans nya vigselordning: ”Den nya vigselordningen visar att Svenska kyrkan hädanefter anammar de seder och bruk som ledde till Sodom och Gomorras undergång

Av de två platserna till kommunen som Sverigedemokraterna fick i valet 2006 är idag bägge obesatta efter att endast en till att börja intog sin plats i kommunfullmäktige men under valperioden har lämnat sin post utan att ersättare kunnat tillsättas. I kommunen sitter även två ledamöter för SDs konkurrenter om de främlingsfientliga rösterna, Nationaldemokraterna. Dess toppnamn är Marc Abramsson som dömdes för våldsamt upplopp riktat mot Prideparaden 2003. En attack som ledde till att frilansjournalisten Facundo Unia misshandlades svårt.

Läs även:

SD driver anti-homopolitik, ändå får de stöd

Sydsvenskan om Nader Helawi

Aftonbladet om Nader Helawi