Under den gångna valperioden har det suttit åtta öppna hbt-personer i riksdagen och två som blivit ministrar. I år ser det ut att kunna ökas på med ytterligare två personer.
På valbara platser sitter tre socialdemokrater, Börje Vestlund, Stockholm, Hans Ekström från Södermanland och Jonas Gunnarsson från Värmland. Såväl Börje Vestlund som Jonas Gunnarsson är dock beroende av att det blir ett val där inte partiet tappar mandat i deras valkretsar eller att de får nog många personkryss. Hans Ekström, som är förstanamn i det starka socialdemokratiska fästet Södermanland, sitter säker.
Tre moderater står också på tur att väljas om. Tobias Billström som idag är migrations- och arbetsmarknadsminister liksom Olof Lavesson som är riksdagsledamot står bägge på Malmö kommuns valsedel på plats ett respektive tre. Den tredje moderaten är Tomas Tobé som står på första plats på riksdagslistan för Gävleborg som han idag representerar i riksdagen.
Från Vänsterpartiet är det denna gång tre öppna hbt-personer som ser ut att kunna sitta kvar i riksdagen. Det är Josefin Brink för Stockholm, Marianne Berg för Malmö och Hans Linde för Göteborg.
Centerpartiet har idag Fredrick Federley på Stockholmsbänken och han kommer med stor sannolikhet. Idag står han på plats 3 på riksdagslistan medan han har nuvarande miljöminister Andreas Carlsson på platsen ovanför. På plats ett står partiordföranden Maud Olofsson men hon kommer troligen inta sin plats för Västerbotten varför det i praktiken är Carlgren som toppar listan.
Miljöpartiet kommer med stor sannolikhet att få Ulf Holm omvald för Skåne södra.
En folkpartist har viss möjlighet att komma in i riksdagen. Martin Andreasson står på Stockholms läns listas sjunde plats och kan vid en Alliansregering och bra resultat för partiet i Stockholms län ta plats i riksdagen där han idag har en ersättarplats.
Elisebeht Markström (s) som representerat Södermanlands län lämnar i år riksdagen.

Även på landstings- och kommunnivå står en rad av de öppna hbt-personer som listats på QX.se även på valbara platser.
Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö kommun i Stockholms län Fredrik Saweståhl kommer att omväljas då han även i detta val står på plats 1. Han står även på valbar plats till Landstinget Stockholm. Landstingsråden Christer G Wennerholm (m) och Gustav Andersson (c) i Stockholm kommer också att väljas om liksom oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (v).
Moderata landstingsrådet i Östergötland, Christian Gustavsson sadlar om och står på första plats på Linköpings kommunlista där han följaktligen kommer att väljas in.
I Malmö står Hanna Thomé på Vänsterpartiets första plats på kommunlistan. Idag sitter hon som ersättare i kommunstyrelsen. Hon kommer in igen och kan då få en ordinarie kommunstyrelseplats.
I Årjäng står Daniel Schützer på Socialdemokratiska listans första plats liksom på Värmlands landstingslistas tredje plats och lär komma in i bägge.
Stefan Bergström (c) kommer in i Sundbybergs kommunfullmäktige med sin förstaplacering på valsedeln.
Även i Ödeshögs kommun är det säkert att Madelaine Vilgren tar plats för Socialdemokraterna eftersom hon står på första plats. Hon kommer med säkerhet även in i Östergötlands landstingsfullmäktige som andra namn på partiets valsedel för sin valkrets.
Om Jonas Gunnarsson (s) inte kommer in i riksdagen så har han en plats säkrad i Hammarö kommunfullmäktige.
I Göteborg står Thomas Martinsson på säker plats för en ny mandatperiod i kommunen för Miljöpartiet. I Uppsala står Johan Lundqvist på plats två för samma parti och har en säker plats. På samma lista står Alf Karlsson fast på plats 6. Miljöpartiet har idag 6 mandat i Uppsala så det ser säkert ut för honom också.
I Nacka utanför Stockholm kommer HBT-Socialdemokraternas förbundsordförande Anders Selin att få en plats i kommunen. Missar Martin Andreasson (fp) riksdagsplatsen har han en säker plats i Solna kommunfullmäktige där han står på tredje plats.
I Huddinge kommer Vibeke Bildt (fp) att ta plats i kommunen. I Växjö och Kronoberg står miljöpartisten Cheryl Jones Fur på valbar plats till Landstinget. Gör Miljöpartiet ett mycket bra val finns en möjlighet att hon även kommer in i riksdagen.
I Stockholm kommer Christoffer Järkeborn in i kommunfullmäktige för Moderaterna. Centerpartisten Niklaz Larsson i Osby är idag personvald i kommunen och kommer med sin andra plats på valsedeln att sitta kvar. Partivännen Viktor Hofslagare i Vindeln har också en säker plats i kommunfullmäktige.
I Lomma står Folkpartiets Gustav Georgson på första och valbar plats. Och för samma parti är det redan innan valet klart att John Thornander tar plats i Landstinget Dalarna för Borlänge liksom kommer in i Borlänge kommun. I Gävle står Matilda Sundquist (fp) på valbar plats till kommunen och om partiet gör ett mycket bra val eller hon får många personkryss så kan hon teoretiskt med sin andra plats på valsedeln ta sig in i riksdagen.
Tre säkra socialdemokratiska kommunplatser är Robert Skoglund i Vingåker, Anders Bengtsson i Östra Göinge och Marcus Fredriksson i Jönköping.

I Svalöv kommer miljöpartisten Jenny A Wenhammar kunna sitta kvar en mandatperiod till i kommunen. Bland miljöpartisterna står även Anders Wallner på valbar plats i Stockholm. Joakim Larsson står på valbar plats till Västra Götalands region representerande Göteborg och Martin Oscarsson ser ut att säkert kunna ta sig in i Karlstads kommunfullmäktige.
Även Vänsterpartiet har ytterligare kandidater som står på valbara platser till kommunerna: Anna Herdy i Botkyrka utanför Stockholm, Karl Ask i Lerum utanför Göteborg, Emil Persson i Mark och Joachim Nordlund i Sala.
Helt säkert är det först efter valet och genom att personkryssas kan de öppna hbt-personerna placera sig bättre.

Se hela listan över de öppna hbt-personer som står på partiernas valsedlar