I somras intog Nordiska motståndsrörelsen (NMR) Jenni Steiners och hennes systers ICA-butik i Trosa för att sprida flygblad. De betedde sig hotfullt mot kunder och skapade oro. Detta fick Jenni att hissa regnbågsflaggor i protest utanför butiken. Kort därefter hade någon satt upp rosa trianglar på butiksfasaden, en symbol som nazisterna tvingade HBTQ-fångar att bära under Andra Världskriget.

I förra veckan var det dags igen. Då utsattes Jennis butik för ytterligare en nazistattack då någon har sprayat hakors på fasaden.
– En kund såg detta och tog registreringsnumret på bilen vilket ledde till att polisen tog dem samma natt. Men sedan släpptes dom . Jag har polisanmält och förhoppningsvis blir det en hårdare brottsrubricering än skadegörelse. För detta är ju hets mot folkgrupp. Det är det här som är sorgligt med Sverige, att de blir tagna på bar gärning men sen bara släpps ut efter en timme eftersom polisen inte kan göra mer.

Jennie Steiner är inte ensam om att känna sig frustrerad över det svenska rättssystemet. Hon känner även frustration från polisen, som inte kan göra mer.
– Närpolisen gör sitt bästa och jag får stöd från ICA, kommunpolitiker och kunder men det händer inte mer. Lagen bör skärpas, för detta är inte skadegörelse. Nu senast hade de även satt upp bilder på Försvarsministern och Gustav Fridolin, bilder med skottavla på deras ansikten. Det här har passerat vad som kallas yttrandefrihet för länge sen.

– Jag går inte runt och är orolig, men det skapar en oro i min verksamhet, och jag känner att det här måste belysas så att det får ett slut. Vissa tycker att jag inte ska prata om det för det ger dem mer publicitet, men att tiga ihjäl problem hjälper inte heller. Vad är det för värld som våra barn ska ta över? De här människorna väljer ut personer som de trakassera och så får de bara fortsätta.

Jennis nya drag är att trycka upp regnbågsfärgade matkassar med butikens logga på. Dessa ska säljas i butiken från och med nästa vecka.
– Idén kom av att våra kunder supportrar oss så mycket. De har startat en Facebook-grupp som kommit och bildat en kedja när NMR samlats hos oss. Och jag får en massa mail, sms och ryggdunk från människor som stöttar oss. Jag tänker inte backa, och jag hoppas att kunderna vill bära sina varor i dessa påsar.