Den 1 juli 1972 blev en HBTQ-historisk dag. Sverige var det första land i världen att införa en könstillhörighetslag som tillät transpersoner att byta juridiskt kön efter utredning. Men det finns ingen anledning att fira. Lagen har blivit omodern, och väntan på en ny translag väcker frustration.

– Det var ju revolutionerande på sin tid. Vi var först i världen och det var väldigt, väldigt bra. Men vi hade hoppats att lagen inte skulle hinna fylla 50, utan att vi skulle hinna få en ny lag som var bättre, berättar Felix König, kommunikationschef på RFSL.

Nu kämpar man för en uppdaterad translag som skiljer på juridik och medicin. Transpersoner ska kunna ändra sitt juridiska kön utan att behöva genomgå en utredning inom vården, eller en behandling. I en debattartikel kallar RFSL den nuvarande lagen ”hopplöst omodern” och lägger fram fem förslag till makthavarna,

– Vi tycker att alla transpersoner i Sverige borde kunna ändra sitt juridiska kön om de själva vill. Det ska vara upp till dem själva att bestämma det. Regeringen har vid flera tillfällen lovar att det ska komma en ny lag. Men Socialdemokraterna har haft åtta år på sig men de har fortfarande inte lagt fram ett förslag. Det är något som vi är väldigt kritiska till, säger Felix König.

Hösten 2021 lovade dåvarande statsminister Stefan Löfvén att en ny translag skulle bli verklighet innan valet 2022. Hur troligt verkar det?

– Det är inte alls troligt. De kommer ju svika det löftet, och det tycker vi är väldigt allvarligt. Vi vet att den nuvarande lagen bidrar till att transpersoner inte har makten över sina liv. De känner sig granskade och ifrågasatta när de istället borde få stöd av samhället.

För 50 år sen var vi först i världen. Vilka andra länder har gått om Sverige nu?

– Ganska många länder har hunnit köra om oss. Norge, till exempel, införde en ny sån lag för några år sen. Argentina och Malta har också infört en lag som stärker transpersoners rätt till självbestämmande. Det behövs i Sverige också. Att bestämma sitt juridiska kön borde vara en enkel process.