Johan Nissinen (SD), ledamot av EU-parlamentet och känd från SvT Plays program ”SD bögar”, där Nissinen och två andra personer med nationalistiska sympatier berättade om sina idéer, kommer en gång i veckan i en video på sociala medier presentera innehållet i en motion om ett HBT+program i 22 punkter som lämnas in till höstens landsdagar för Sverigedemokraterna. Målet är, enligt Nissinen, att ”bryta vänsterns monopol” över hbt+ frågor.

Först ut är frågan om transvården, där Johan Nissinen, som kallar sig ”pragmatiskt konservativ” vill att hans parti skall arbeta för ett ”snabbspår” genom ”informerat samtycke” för vuxna transsexuella som vill genomföra ”könsbyte, dvs könskorrigering. Utredningsresurser menar han skall därmed frigöras för barn, eller transpersoner under 18 år. Personer under 18 skall dock inte få genomgå ”könsbyte”, skriver han och hoppas därmed korta köerna för könsbekräftande vård.

På X (tidigare Twitter) frågade i torsdags RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellner, ”Vad menar du med ”könsbyte” och vilka delar av den könsbekräftande vården som idag erbjuds minderåriga med könsdysfori ingår i det?” På lördagkvällen har inget svar getts.

Kommentarsfälten på X är i huvudsak negativa och tonen är mycket hård mot Johan Nissinen. SD-toppen i Dalarna, tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth, skriver ett av de minst aggressiva inläggen; ”Dummaste jag hört på länge. Seriöst – vad håller du på med? Blir en stor nej-röst på den på landsdagarna.

Utöver Johan Nissanen är även den sverigedemokratiske riksdagsledamot Bo Broman öppet homosexuell och har presenterats som partiets hbt-politiske talesperson. Han har gillat Johan Nissanens inlägg om transvården på Instagram. Broman uttalade sig i november 2022 om sagoläsande dragqueens och sa då att han ”personligen tycker det är ganska okontroversiellt att ha sagostunder med drag queens.