Europarlamentarikern Johan Nissinen får inte förnyat förtroende från sitt parti. Han stryks från valsedeln inför EU-valet i juni.

Nissinen tog plats i EU-parlamentet 2022 då Jessica Stegrud valdes in i svenska riksdagen.

Nissinen blev känd bland annat genom medverkan i SvT-dokumentären ”SD-bögar”. En dokumentär där han talade med en kompis som är transperson och som framförde kritik mot SDs ställningstaganden i frågor som rör just transpersoner.

Det fick Nissinen att i augusti utlova ett 22-punktsprogram med hbt-reformer som han ville lägga fram för SDs landsdagar i höstas. Hans kampanj för att ge SD en bättre hbt-profil och ”bryta vänsterns monopol” inleddes med ett utspel om bättre vård och kortare vårdköer för transpersoner. Reaktionerna från flera SD-sympatisörer blev dock mycket negativt där bland annat Kent Ekeroth, numera regionalpolitiker i Dalarna, röt ifrån och kallade Nissinens agerande det ”Dummaste jag hört på länge. Seriöst – vad håller du på med? Blir en stor nej-röst på den på landsdagarna.”

Något 22-punktsprogram lades dock aldrig fram utan Nissinen drog tillbaks sitt initiativ efter att ha fått veta att det inte gick att lämna in motioner ”om politiska program” till landsdagarna. I alla fall icke förutbestämda program som det ”familjepolitiska” som antogs vid landsdagarna.

I början arrangerade han dock ett seminarium om hur migration till EU påverkar HBT-frågor med journalisten Luai Ahmed och debattören Alexander Bard. Ett seminarium som SDs partigrupp ECR (Gruppen Europeiska konservativa och reformister) stod värd för.

Han har drivit frågor om snus inom EU och mot att EU inför klimattullar, men det har inte inneburit att han hamnat på valsedeln.

Istället är det en annan öppet homosexuell Sverigedemokrat som tar plats på valsedeln på valbar plats. Tidigare centerpartisten Dick Erixon, som är chefredaktör och ansvarig utgivare för SD-tidningen Samtiden. En yrkesroll han nu lämnar.