När Regnbågsfonden anordnade sin första regnbågsgala på måndagskvällen på Scalateatern i Stockholm var det nog inte många som riktigt visste vad de hade att vänta sig. Och Mark Levengood och Jonas Gardell som var kvällens konferencierspar ursäktade sig nästa direkt i inledningen när de tydligen missat sin entré.

”Men ni ska veta att ni är hedersgäster på historiens fösta regnbågsgala”, sa Mark, även om han kanske mer såg oss som försökskaniner.

Och det var vi så gärna, för det blev en avskalad och varm afton med skratt och allvar, fantastisk musik och viktiga pristagare.

Regnbågsfonden startade för elva år av Mälarpaviljongens Arto Winter, Jonas Gardell och QX Jon Voss och har sedan dess tack vare pengarna de fått in hjälpt organisationer och hbtq- personer över hela världen, från Uganda och Latinamerika till Ryssland och Georgien, för att nämna några. Och ikväll var tre organisationer nominerade till ett pris på 100 000 kr.

Dessa tre presenterades under kvällen och vi fick höra om deras fantastiska arbete i sina respektive länder där hbtq-personer lever under ständigt hot och risk för att bli mördade. De nominerade var IRCA Casabierta och Dennis Castillo Fuentes som startade verksamheten för att hjälpa hbtqi-flyktingar i Costa Rica, SMUG –Uganda som var det första verksamhet som Regnbågsfonden gav stöd till och som arbetat outtröttligt med både individstöd, informationsarbete och juridiska processer för att stoppa försämrade lagar. När lagen nu gick igenom i Uganda fortsätter de arbeta för få den avskaffad.  Den tredje nominerade var NC SOS i Ryssland. De har hjälpt flera hundra personer ut från framförallt Tjetjenien i  ett slitsamt och tålamodskrävande arbete som kräver mod av de många inblandade.

Och så bjöds det på musik. Akustiskt, avskalat – och riktigt bra.

Lisa Nilsson sjöng tre låtar tillsammans med trubaduren Mattias Torell, Var är du min vän, Stevie Wonders Love Is In Need Of Love och Varje gång jag ser dig. Applåderna inne på Scalateatern ville inte ta slut. Och jag tror aldrig jag hört Lisa Nilsson i bättre form. Det var en gåshudskänsla som sträckte sig ända längst bak i salongen.

Darin uppträdde tillsammans med två gitarrister och körde tre av sina egna låtar Ta mig tillbaka, Starkare och Nobody knows. Och i dessa nakna och avskalade versioner hörde man verkligen vilken otrolig pipa Darin har. Wow!

Sist ut var Lisa Ekdahl med band som sjöng Bang bang i mitt hjärta, Billie Eilish Wish you were gay i jazzversion och Öppna upp ditt fönster. Lisa är en stjärna – och som hon såg ut att njuta av att vara med denna kväll.

Ja, och så fick vi ju möta Bland drakar och dragqueens Björta och Tant Henrik som både bjöd på sång och dans.

Mark och Jonas gjorde små inhopp då och då under kvällen där Mark tog på sig den lättsammare rollen medan Jonas var den som stod för allvaret. Han berättade om Regnbågsfondens arbete och höll ett brandtal om vikten av att vara en aktivist.

När priset på 100 000 skulle delas ut så välkomnade man Prinsessan Christina upp på scenen för att överlämna en glas-statyett designad av Markus Emilsson och prischecken till vinnaren NC SOS. Läs intervju med vinnarna senare idag här på qx.se.

Lisa Ekdahl fick sen hela Scalateatern att sjunga med i Rikard Wolffs Pojken på Månen som hon skrev tillsammans med Rikard. Avslutningsvis fick vi en duett mellan Jonas och Lisa Ekdahl och låten Aldrig ska jag sluta älska dig till publikens stora jubel och högljudda allsång.

Historiens första Regnbågsgala var över och gjorde ett varmt och värdigt intryck. Och även om det finns stor potential till att bli något ännu större, var det ändå hjärtat i denna gala som var störst av allt. Ett hjärta som klappar för hbtqi-personers situationer världen över.

Helt enkelt en gala som är viktig på riktigt!